Rumunsko má novou vládu. Končí krize, jíž předcházel pokus o pardon pro korupčníky

Rumunský parlament podle očekávání schválil novou vládu sociálnědemokratického premiéra Mihaie Tudosea. Skončila tak týden trvající vládní krize způsobená sociálními demokraty, kteří nechali padnout kabinet svého předchozího premiéra Sorina Grindeanua. Oficiálním důvodem pádu vlády byly neshody ohledně programu. Podle kritiků ale souvisel konec kabinetu se stažením kontroverzního dekretu, který by omilostnil některé zkorumpované politiky.

Grindeanu se znelíbil šéfovi Sociálnědemokratické strany (PSD) Liviovi Dragneovi, protože prý neplnil vládní program. Podle kritiků to ale bylo kvůli tomu, že expremiér neprosadil změnu právních předpisů, které znemožňují řadě trestně stíhaných či už pravomocně odsouzených sociálnědemokratických politiků vyhnout se trestní odpovědnosti.

Patří totiž mezi ně i sám Dragnea. Ten by za normálních okolností měl být premiérem jakožto šéf nejsilnější politické strany, která loni v prosinci vyhrála parlamentní volby. Byl ale loni podmínečně odsouzen za volební podvody a navíc je vyšetřován kvůli podezření z korupce.

Grindeanuova vláda vydala v lednu kontroverzní nařízení, kterým chtěla odstranit postih za některé korupční trestné činy a za zneužívání úředního postavení. Následovaly ale velké protesty po celé zemi a o měsíc později kabinet toto normativní opatření zajišťující funkcionářům možnost vyhnout se trestní odpovědnosti zrušil.

Grindeanuova vláda padla 21. června. Ve 464členném zákonodárném sboru podpořilo odvolání Grindeanuova kabinetu 241 poslanců. Tento výsledek se očekával, neboť záměr předsedy PSD Livia Dragney zbavit se premiéra podpořil menší koaliční partner sociálních demokratů Aliance liberálů a demokratů pro Evropu (ALDE).

Krize v PSD vyvrcholila 14. června, kdy vedení strany na své schůzi jednomyslně rozhodlo o stažení podpory svému premiérovi a vyzvalo ho, aby i s celou vládou odstoupil. Grindeanu to ale odmítl. Dragnea ho už předtím několikrát vyzval k demisi, protože prý ztratil důvěru v jeho kabinet, ale bez úspěchu.

Rozhodnutí vedení sociálních demokratů ještě týž den podpořila ALDE a z vlády stáhla své ministry. „Ze 390 opatření uvedených ve vládním programu nebylo kolem 260 splněno. Nemluvíme zde jen o kvantitě, nýbrž o kvalitě práce vlády,“ zdůvodnil tento krok vůdce aliance Calin Tariceanu.

Vládu povede dosavadní ministr hospodářství

Nový premiér Tudose se narodil 6. března 1967 ve městě Brailu na východě Rumunska u hranic s Moldavskem a Ukrajinou. Vystudoval Právnickou fakultu Křesťanské univerzity Dimitrie Cantemira v Bukurešti. Postgraduálně studoval v Belgii, Německu nebo na Georgetownské univerzitě v USA a v roce 2010 získal doktorát vojenských věd na Národní akademii zpravodajských služeb.

V letech 1992 až 1999 pracoval jako úředník v Senátu, poté byl krajským radním, věnoval se profesi právníka nebo přednášel. Zastával také různé funkce ve strukturách sociálních demokratů. Poslancem byl poprvé zvolen v roce 2000 a poté mandát několikrát obhájil. Ministrem hospodářství byl již v letech 2014 až 2015, opět jím byl od letošního února.

Vydáno pod