Čína má novou fregatu – vlastně skoro korvetu

Peking – Hájit čínské zájmy při teritoriálních konfliktech se sousedními státy. To bude hlavním úkolem nového typu fregaty, kterou do své výzbroje zařadilo čínské námořnictvo. V konstrukci fregaty typu 056 jsou využity technologie stealth a plavidlo je vyzbrojeno protilodními a protiletadlovými střelami. První loď nové třídy byla v pondělí oficiálně předána námořnictvu v přístavu v Šanghaji.

Fregata typu 056 je vybavena vrtulníkem a její štíhlý, hladký design prý snižuje hlučnost a také možnost odhalit plavidlo radarem. Výhodou je i fakt, že loď vyžaduje pouze šedesátičlennou posádku, zatímco její předchůdkyně, fregata typu 053, potřebovala ke své obsluze trojnásobek mužů. Plně naložená fregata má výtlak 1 400 tun a je podstatně menší než fregaty amerického námořnictva. Někteří pozorovatelé ji proto zařazují do nižší třídy lodí známých jako korvety.

Čínská armáda v současné době údajně buduje 20 fregat typu 056, které mají nahradit starší modely. Jejich spuštění na vodu podpoří schopnost Číny hlídkovat a doprovázet lodě a ponorky ve vodách v Jihočínském a Východočínském moři, na něž si Peking činí nárok. Loni byla uvedena do provozu první čínská letadlová loď Liao-ning, která vznikla úpravou staré sovětské letadlové lodi Varjag, již Peking koupil před 14 lety od Ukrajiny.