Sobotka v Japonsku řešil posílení obchodní spolupráce i pracovní dovolenou pro mladé

Události: Hlavní téma návštěvy Sobotky v Japonsku byl obchod (zdroj: ČT24)

Premiér Bohuslav Sobotka společně s vládní delegací přicestoval na čtyřdenní návštěvu Japonska. Hned v úvodní den svého pobytu se setkal se svým japonským protějškem Šinzó Abem. Jednali spolu o rozvoji česko-japonské obchodní spolupráce, o vztahu EU a Japonska a řadě dalších zahraničněpolitických otázek. Oba státníci byli přítomni podpisu dohody, která umožní mladým lidem z obou zemí vycestovat na území druhého státu na takzvanou pracovní dovolenou.

Je to první česká premiérská návštěva v této východoasijské zemi po dvanácti letech, naposledy byl v Japonsku v roce 2005 tehdejší ministerský předseda Jiří Paroubek.

Až smlouva vstoupí v platnost, dá mladým občanům ve věku od 18 do 30 let v praxi možnost pobývat na území druhého státu a zároveň vykonávat po dobu maximálně jednoho roku práci bez pracovního povolení. Žadatel bude muset mít zajištěnu zpáteční cestu nebo na ni mít dostatek peněz, čistý trestní rejstřík a splnit další povinnosti.

Obdobné dohody, jakou podepsali náměstek českého ministra zahraničí Václav Kolaja a mimořádný a zplnomocněný velvyslanec Japonska v ČR Kaoru Šizamaki, má Česko sjednané také s Kanadou, Novým Zélandem, Jižní Koreou, Izraelem nebo Chile.

Premiér Bohuslav Sobotka k jednání v Japonsku (zdroj: ČT24)

S iniciativou uzavřít dohodu přišla podle českého ministerstva zahraničí japonská strana. Dohoda bude mít v Česku charakter prezidentské smlouvy. Z toho důvodu podléhá po svém podpisu ratifikaci prezidentem republiky, k níž je zapotřebí souhlasu obou komor parlamentu.

Tento zjednodušený přístup dá mnoho příležitostí mladým Čechům a Češkám nejen důkladně poznat Japonsko a jeho kulturu a obyčeje, ale i jeho pracovní prostředí, stejně jako se případně naučit japonštinu, uvedlo k podpisu dohody v tiskovém prohlášení české velvyslanectví v Tokiu.

Vzhledem k tomu, že se rovněž do konce roku předpokládá uzavření dohody o volném obchodu mezi Evropskou unií a Japonskem, bude tato dohoda dál posilovat obchod a investice mezi oběma zeměmi, což povede k tvorbě nových pracovních míst, dodalo velvyslanectví.

  • Český premiér se během své cesty sejde rovněž s předsedou dolní komory parlamentu Tadamorim Ošimou či korunním princem Naruhitem. Otevře česko-japonské hospodářské fórum, na tokijské univerzitě Džósai vystoupí s přednáškou na téma budoucnosti Evropy a bude jednat s vedením japonské pivovarnické firmy Asahi Breweries, která letos koupila Plzeňský Prazdroj.

Na KLDR je třeba tlačit, shodl se Sobotka s Abem

Podle obou premiérů je nezbytné, aby mezinárodní společenství zesílilo tlak na Severní Koreu a donutilo ji tak ustoupit od jaderných a raketových testů. „V každém případě podporujeme snahu mezinárodního společenství snížit napětí v regionu. Je zřejmé, že zkoušky jaderných zbraní, balistických zbraní porušují rezoluce Rady bezpečnosti OSN a zvyšují napětí,“ prohlásil Sobotka.

„Je potřeba pokračovat v tlaku mezinárodního společenství na severokorejský režim, aby přestal s těmito zbrojními iniciativami, které ohrožují region. Jižní Korea, Japonsko a další země se cítí ohroženy těmito aktivitami severokorejského režimu,“ dodal český premiér.

Sobotka přitom zdůraznil roli Číny, která je nejbližším diplomatickým spojencem Severní Koreje a hlavním dodavatelem hospodářské pomoci této chudé zemi. Podle předsedy české vlády je proto důležité, aby Peking byl v otázce KLDR aktivnější. V rozhovoru s českými novináři Sobotka připomněl, že Česká republika má ohledně Severní Koreje specifickou roli.

Japonsko je druhým největším investorem v Česku. Tamní firmy tu zaměstnávají asi 50 tisíc lidí.

Podpořil také rychlé uzavření dohody mezi Evropskou unií a Japonskem o strategickém partnerství a dohody o volném obchodu mezi oběma stranami. S Abem diskutoval také o rozšíření hospodářských vztahů Japonska a České republiky. Podle Sobotky se dojednává mimo jiné memorandum mezi Japonskem a ČR v oblasti obranného průmyslu.

„Premiér Abe dnes podpořil uzavření tohoto memoranda a já si myslím, že tady v Japonsku by mohla být příležitost pro české firmy v oblasti obranného průmyslu z hlediska jejich dodávek do Japonska,“ řekl Sobotka. „Domnívám se, že tady existuje perspektiva spolupráce v oblasti nových technologií, v oblasti vědy a výzkumu, letectví, energetiky, zdravotnictví nebo třeba v oblasti informačních technologií,“ uvedl.

V delegaci jsou Havlíček i Herman

Předseda české vlády také zavítá do historického města Kjóto a položí věnec v hirošimském památníku obětem jaderné bomby, kterou bylo na konci druhé světové války město srovnáno se zemí.

Návštěva se koná u příležitosti 60. výročí obnovení diplomatických vztahů mezi oběma zeměmi. Ve vládní delegaci je ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček a ministr kultury Daniel Herman; podnikatelská delegace je složena ze zástupců firem z oblasti obranného a leteckého průmyslu, zdravotnictví, strojírenství, energetiky nebo informačních a komunikačních technologií a robotiky.