Hrdina z iráckého Mosulu. Humanitární pracovník, který zachránil život pětileté holčičky

168 hodin: Zachránce lidských životů v iráckém Mosulu (zdroj: ČT24)

Vrhnout se do plné palby sniperů a zachránit lidský život. To nedělají jen hrdinové akčních filmů. Život pětileté holčičky takto zachránil David Eubank, humanitární pracovník v iráckém Mosulu. Ochotou jít do akce nezapře minulost vojáka elitních amerických jednotek. Video, na němž dívku zachránil, obletělo v minulém týdnu celý svět. David je Američan, ale po babičce také ze čtvrtiny Čech. A ke svému češství se hrdě hlásí.

Vypadalo to, že není způsob, jak těm lidem pomoci. Když jsem se ale díval na ta mrtvá těla, všiml jsem si, že někdo žije. Na živu bylo děvčátko, muž a pár dalších lidí.
David Eubank
humanitární pracovník

Beznaděj na frontové linii v Mosulu poblíž zničené továrny na Pepsi Colu. Sedmdesát mrtvých civilistů. Mezi nimi asi pětiletá dívka skrývající se pod hidžábem své mrtvé matky, jenže do toho neutuchající palba sniperů Islámského státu. Humanitární pracovník a bývalý důstojník amerických elitních jednotek, David Eubank, se za této konstelace odhodlal vydat do rychlé akce.

„Podíval jsem se na tu malou holčičku a řekl jsem si: ‚Pokud pomůžu jí a tomu muži, tak pravděpodobně zemřu.‘ Říkal jsem: ‚Bože, pomoz mi!‘ A pomyslel jsem si, pokud tady zemřu, moje žena a děti to pochopí, protože jsem se snažil někomu pomoct,“ vypráví Eubank. 

Riskantní běh za záchranu dětského života trval 12 vteřin. Operace tím ale nekončí. David Eubank se s kolegy vrátil ještě pro další dva civilisty. Celá akce se podařila jen díky spolupráci s iráckou a americkou armádou. „Iráčané nám dali jeden tank a my jsme běželi za ním směrem k islamistům. Americká letadla vytvářela kouřovou clonu,“ popsal Eubank úspěšnou misi.

Free Burma Rangers

David Eubank je mezi humanitárními pracovníky proslulý už dávno. Jeho často riskantní, ale profesionální a účinné záchranné akce si získaly obdiv i díky organizaci Free Burma Rangers, kterou David založil při svém působení v Barmě (Myanmaru).

Činnost této organizace i jejího zakladatele dobře zná Jiří Šitler, bývalý zmocněnec ministerstva zahraničních věcí pro Barmu. „Free Burma Rangers jsou vycvičení medici, kteří ale mají zároveň trénink takový, aby se mohli pohybovat ve válečných oblastech, to znamená, že projdou i kurzy odminování, sebeobrany, musí se umět pohybovat v džungli, musí se umět pohybovat za střelby.“

Eubank působí v Iráku tři roky a s ním i celá jeho rodina. V humanitární práci mu pomáhá nejen manželka, ale i tři děti. V nebezpečných situacích ale prý s Davidem a dalšími členy Free Burma Rangers nezasahují. „Jako rodina jedeme tam, kde je nějaká rodina. Takže když jsou rodiny v Mosulu, musíme jim pomoct. Pokud jsou tam v ulicích jen bojovníci tzv. Islámského státu bojující proti iráckým vojákům, moje rodina tam nejede,“ zdůrazňuje.

Miluji tuhle práci. Jsem rád v akci. Nemám rád, když po mě lidé střílí. To už končí legrace, to už není žádné dobrodružství. Jsem ale rád v džungli, rád pomáhám lidem. Dává nám to pocit, že jsme užiteční.
David Eubank
humanitární pracovník

Hrdý na svůj český původ

Sám David se při záchranných akcích nezřídka do riskantních situací dostává. Svou práci ale bere jako poslání, ve kterém ho motivuje silná víra v Boha. Myslí prý přitom i na své české předky. Po babičce, která přišla do Ameriky počátkem dvacátého století, je ze čtvrtiny Čech.

„Když vám tohle vyprávím, tak myslím na své české krajany, kteří se za druhé světové války snažili zachránit spoustu lidí a zabili Heydricha. A mnoho lidí zemřelo, ale mnoho Čechů riskovalo své životy, aby zachránili jiné. A já jsem Čech,“ uzavírá Eubank.