Mayová se dohodla se severoirskými unionisty. Podpoří její menšinovou vládu

Ve Velké Británii úspěšně skončila jednání Konzervativní strany premiérky Theresy Mayové o podpoře její menšinové vlády severoirskou Demokratickou unionistickou stranou (DUP). Mayová to oznámila ve svém sídle v Downing Street číslo 10 poté, co se setkala se šéfkou unionistů Arlene Fosterovou.

Mayová po podpisu dohody prohlásila, že severoirští unionisté s konzervativci sdílejí "přání zajistit silnou vládu".

Vyjednávání trvala dva týdny. Mezi hlavní témata patřily finanční podpora Severního Irska a brexit. Dohodu podepsali za konzervativce poslanec Gavin Williamson a za DUP poslanec Jeffrey Donaldson.

Mayová s Fosterovou slavnostnímu podpisu přihlížely. Kompletní detaily uzavřené dohody prozatím nejsou známy. Poslanci DUP teď budou společně s konzervativci hlasovat o klíčových změnách, uvedla BBC. 

Konzervativci sice zvítězili v nedávných předčasných parlamentních volbách, přišli však o většinu v parlamentu, a byli proto nuceni hledat podporu své menšinové vlády u dalších stran. Strana premiérky Mayové má v 650členné Dolní sněmovně 318 a severoirská DUP deset křesel.

Severoirští unionisté podepsali dohodu o podpoře kabinetu konzervativců (zdroj: ČT24)

Navýšení rozpočtu pro Severní Irsko

Předsedkyně DUP potvrdila, že Severní Irsko dostane podle dohody na příští dva roky miliardu liber (téměř 30 miliard korun). „Po našich diskusích Konzervativní strana uznala argument pro zvýšení finančních zdrojů pro Severní Irsko vzhledem k našim jedinečným dějinám a zjevným okolnostem v uplynulých desetiletích,“ řekla Fosterová.

Není to poprvé, co se konzervativní vláda nechá podržet severoirskými unionisty. V letech 1996 a 1997 podporovala Ulsterská unionistická strana (UUP) vládu premiéra Johna Majora poté, co vládní strana přišla o většinu odchody poslanců ze strany a po doplňovacích volbách.

Podle agentury Reuters ale pozice Mayové zůstává nejistá. Její strategie pro brexit je předmětem debat stejně jako její budoucnost ve funkci ministerské předsedkyně.

Skotsko a Wales jsou ostře proti

Uzavřenou dohodu toryů a unionistů zkritizovali představitelé skotské a velšské samosprávy.  Podle skotské premiérky Nicoly Sturgeonové byl „smysl pro spravedlnost obětován na oltář toho, aby se Theresa Mayová udržela u moci.“

První ministr Walesu Carwyn Jones uvedl, že dohoda je v přímém rozporu s proklamacemi konzervativců hovořících o prioritě vybudování jednotnějšího Spojeného království. „Zcela to zabíjí ideu spravedlivého rozdělení financí v rámci Velké Británie. Mayové přesvědčení, že si může zabezpečit svou politickou budoucnost tím, že Severnímu Irsku hodí peníze a zbytek země bude úplně ignorovat, je skandální,“ zdůraznil Jones. 

Kritici dohody se obávají ohrožení mírového procesu v Severním Irsku, protože dohoda mění mocenské poměry v rozhovorech mezi DUP a katolickou Sinn Féin o obnovení vládní spolupráce v Belfastu. Jejich koalice se v lednu rozpadla. Kromě toho severoirští unionisté často zastávají některé sporné názory. Odmítají sňatky homosexuálů a jsou proti liberalizaci zákona o potratech. Někteří její politici také pochybují o klimatických změnách nebo dokonce o evoluční teorii.