Čína kvůli vážné nemoci propustila vězněného nobelistu a disidenta Lioua

Události: Čína propustila vážně nemocného disidenta (zdroj: ČT24)

Čínský disident, básník, literární kritik a nositel Nobelovy ceny za mír Liou Siao-po byl podmínečně propuštěn z vězení po diagnóze konečného stádia rakoviny jater. Liou si od roku 2009 odpykával 11letý trest vězení za podvracení státní moci, sepsal totiž petici, která žádala konec vlády jedné strany. Čínské oficiální orgány se k Liouvu podmínečnému propuštění nevyjádřily.

Diagnóza byla stanovena 23. května, Liou byl podmínečně propuštěn ze zdravotních důvodů o několik dní později, informoval jeho právní zástupce. Propuštěný disident nyní podstupuje léčbu v nemocnici ve městě Šen-jang na severovýchodu země. Není jasné, zda může přijímat návštěvy.

Liou se narodil 28. prosince 1955 v Číně. Do širšího mezinárodní povědomí se dostal jako jeden z duchovních otců Charty 08, kterou v první vlně podepsalo přes 350 čínských intelektuálů. Dokument byl inspirován československou Chartou 77 a volal po respektování lidských práv a zavedení voleb.

Byl také jedním z vůdců protestů na pekingském náměstí Brány nebeského klidu (Tchien-an-men) v roce 1989.

Od udělení Nobelovy ceny je jeho žena v domácím vězení

Jeho odvážná politická angažovanost byla oceněna celou řadou cen, včetně české ceny Homo Homini (2009), udělované nadací Člověk v tísni.

V roce 2010 dostal Nobelovu cenu za mír, kterou ovšem kvůli uvěznění nemohl převzít. Čínské úřady neumožnily cenu převzít ani někomu z rodiny, a tak židle určená pro Lioua zůstala během ceremoniálu na radnici v norské metropoli symbolicky prázdná. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Čína udělení označila za „politickou frašku“ a následně zmrazila na šest let diplomatické vztahy s Norskem. Liou se ve své zemi stal symbolem boje za demokracii a Washington, EU i celá řada západních zemí požadovaly jeho propuštění na svobodu.

Liou Sia s fotografií svého manžela Lioua Siao-poa
Zdroj: ČTK/AP/Ng Han Guan

Disidentova žena Liou Sia je od doby, kdy byla jejímu choti udělena Nobelova cena, držena v domácím vězení a trpí depresí. Podle zdroje blízkého agentuře Reuters jí však bylo dovoleno svého muže ve vězení jednou do měsíce navštívit. Podle agentury AFP nemá přístup k internetu, nemůže přijímat návštěvy a telefonicky může pouze zřídka hovořit se členy rodiny.

Uvězněný disident se nemohl loni zúčastnit pohřbu svého tchána ani pohřbu tchýně tento rok.