Fenomén Harryho Pottera slaví dvacet let

Studio 6 s redaktorkou Kateřinou Stupkovou (zdroj: ČT24)

Přesně před dvaceti lety, 26. června 1997, vyšel v nakladatelství Bloomsbury první díl příběhů kouzelníka Harryho Pottera. Kniha, kterou zprvu řada nakladatelství odmítala, měla u čtenářů obrovský úspěch. Následovalo ji dalších šest dílů vydaných v 79 jazycích. Harry Potter se stal nejlépe prodávanou románovou sérií všech dob a z autorky Joanne Kathleen Rowlingové se během pěti let stala první miliardářka mezi spisovatelkami.

Nápad na příběh o kouzelnickém učni dostala Rowlingová během cesty vlakem z Manchesteru do Londýna. V cílové stanici prý měla již vymyšlenou většinu postav i základní děj.

  • Fantasy knih o mladém čarodějovi z pera britské autorky se po celém světě prodalo přes 450 milionů výtisků. Vznikly podle nich filmy a počítačové hry. Některé prvky příběhů o Potterovi pronikly i do skutečného světa. Například Bertíkovy fazolky, pod jejichž jménem společnost Jelly Belly prodává skutečné bonbóny.

První díl ságy s názvem Harry Potter a Kámen mudrců s oblibou psala v jedné z edinburských kaváren. Rukopis dokončila v roce 1995 a údajně až dvanáct nakladatelských domů ji odmítlo. Kniha nakonec vyšla v roce 1997.

Další tři díly (Harry Potter a tajemná komnata, Harry Potter a vězeň z Azkabanu, Harry Potter a Ohnivý pohár) následovaly vždy po roce. Pátá kniha Harry Potter a Fénixův řád se objevila s tříletým zpožděním v roce 2003, šestý titul Harry Potter a Princ dvojí krve v roce 2005 a Harry Potter a Relikvie smrti o další dva roky později.

Z nezaměstnané svobodné matky multimilionářka

Rowlingová získala podle časopisu Forbes za vydání těchto knih o Potterovi téměř miliardu dolarů (23,5 miliardy korun) a kdysi nezaměstnaná svobodná matka se díky této sérii stala první miliardářkou mezi spisovatelkami.

Čeští čtenáři objevili Pottera s tříletým zpožděním, první díl vyšel v Albatrosu bez většího zájmu v únoru 2000. Knihy o Potterovi začaly vítězit v žebříčcích nejčtenějších děl teprve od vydání třetího dílu v květnu 2001. Prodaly se jich statisíce kusů. Poslední tři díly vydalo nakladatelství Albatros v prvních nákladech přesahujících 200 tisíc výtisků, stokrát víc, než je běžný náklad beletrie. Do češtiny knihy přeložili Vladimír a Pavel Medkovi.

J. K. Rowlingová na premiéře filmu Harry Potter a Relikvie smrti 1. část
Zdroj: ČTK/PA/Ian West

Každý z dílů zachycuje jeden rok v životě Harryho Pottera. V prvním díle je Harrymu a jeho spolužákům 11 let, v šestém se na konci blíží k 17. narozeninám. Navzdory drtivému úspěchu série občas zaznívaly i kritické ohlasy, zejména kvůli temnému podtónu románů.

Úspěch knih následoval úspěch filmové série

Neméně úspěšné bylo převedení ságy na filmové plátno. První film měl premiéru v roce 2001 a režíroval jej Američan Chris Columbus, v roli Pottera se objevil tehdy dvanáctiletý Daniel Radcliffe.

Do roku 2007 bylo uvedeno do kin prvních pět filmů o Potterovi a představovalo nejvýnosnější filmovou sérii všech dob, která přinesla producentům 4,48 miliardy dolarů světových tržeb. Do roku 2011 následovaly ještě tři snímky, neboť zfilmování poslední knihy bylo dvoudílné.

Loni v srpnu vyšel osmý příběh ze světa Harryho Pottera, scénář dvoudílné hry Harry Potter a prokleté dítě. Ihned po vydání se stal bestsellerem, do konce roku dosáhl na 100 tisíc prodaných výtisků. Na úspěch své potterovské série navázala Rowlingová nedávno také scénářem a filmem Fantastická zvířata a kde je najít (2016).