Odboráři v Bratislavě se s Volkswagenem dohodli na platech

Stávka zaměstnanců bratislavské továrny německé automobilky Volkswagen po šesti dnech končí. Odbory a vedení největšího soukromého zaměstnavatele na Slovensku se dohodly na nové kolektivní smlouvě včetně zvyšování platů pracovníků celkově o zhruba 14 procent během půldruhého roku. V pondělí má být obnovena výroba. Dohodu potvrdila mluvčí společnosti Volkswagen Slovakia i odbory.

Největší stávka zaměstnanců v soukromé firmě v novodobých dějinách Slovenska a první v historii slovenského Volkswagenu ochromila produkci sportovně-užitkových vozidel (SUV), kupříkladu vozů Volkswagen Touareg a Audi Q7. V omezeném režimu se firmě podařilo udržet výrobu malých vozů. Za běžného provozu z továrních linek sjede přes tisíc automobilů denně.

Podle nové kolektivní smlouvy tarifní platy zaměstnanců slovenské divize Volkswagen stoupnou zpětně od června o 4,7 procenta, stejnou měrou od ledna příštího roku a následně od listopadu o dalších 4,1 procenta. Zároveň stoupnou nástupní platy a firma všem více než 12 tisícům zaměstnanců vyplatí jednorázový příspěvek 500 eur (13 150 korun). Kolektivní smlouva počítá i s dalšími výhodami pro pracovníky včetně dodatečného jednoho dne dovolené.

„Všechny body, které jsme v podstatě chtěli, máme uzavřeny. Chtěl bych poděkovat všem, kteří se zúčastnili stávky a podporovali ji. Bez jejich úsilí bychom tohoto úspěchu nedosáhli,“ řekl předák odborů Zoroslav Smolinský, který byl hlavní tváří stávky. Dodal, že kolektivní smlouva bude platná do konce srpna 2019.

Odbory původně požadovaly jednorázové šestnáctiprocentní zvýšení mezd, zatímco firma před stávkou nabízela nárůst platů ve dvou termínech dohromady o asi 8,5 procenta a také nižší hodnotu jednorázového bonusu, než obě strany nakonec dohodly.

Průměrný plat téměř 50 tisíc

Průměrný měsíční plat zaměstnanců Volkswagenu na Slovensku včetně bonusů, příplatků a odměn, ale bez výdělku managementu dosahuje 1804 eur (47 440 korun), tedy zhruba dvojnásobku průměrné mzdy v zemi. Podle vedení slovenské divize automobilky v regionu střední Evropy jsou nejvyšší platy v rámci koncernu právě na Slovensku.

Odbory ve slovenském Volkswagenu vyhlásily stávku v době, kdy nezaměstnanost na Slovensku klesla na historické minimum 7,35 procenta. Firmy v pětimilionové zemi pod Tatrami si již delší dobu stěžují na nedostatek kvalifikované pracovní síly a zaměstnávají nejvíce cizinců od globální krize. Také bratislavská továrna Volkswagen si pomohla angažováním 550 pracovníků ze sesterského závodu Audi Hungaria v maďarském Györu.

Slovensko je v přepočtu na obyvatele největším výrobcem automobilů na světě. Bratislavská továrna Volkswagenu je z hlediska produkce největší ze tří závodů automobilek, které montují vozidla na Slovensku. Pozice automobilového průmyslu ve slovenské ekonomice ještě posílí, až se k stávajícím továrnám automobilek Volkswagen, Kia Motors a PSA přidá závod britské automobilky Jaguar Land Rover, která staví továrnu u Nitry na jihu země.