Cizinci si v KLDR z mobilů už brzy i zasurfují

Pchjongjang – Cizinci budou moci v Severní Koreji od března tweetovat, skypovat a surfovat po internetu ze svých mobilních telefonů, iPadů a dalších mobilních přístrojů. Pro Severokorejce tyto služby přitom budou i nadále nedostupné. Novou službu nabízí firma Koryolink.

Oznámení přichází několik týdnu poté, co KLDR umožnila cizincům přivézt si do země vlastní mobilní telefony a používat je se SIM kartou Koryolinku. Přehodnotila tak své dlouhotrvající pravidlo, podle něhož většina návštěvníků musela nechat své mobilní telefony na celnici, a ti tak zůstali bez snadného komunikačního spojení s vnějším světem.

V KLDR je širokopásmový internet, avšak možnost napojení na globální internetové stránky zde má pouze malá, schválená část obyvatel. Země se kvůli tomu řadí na dno v průzkumu internetové svobody. Ve 22milionové zemi má nyní mobilní telefon více než milion lidí a síť pokrývá většinu velkých měst. Koryolink prodává přístroje vyrobené čínskou Huawei, které nejsou levné, základní model stojí zhruba 150 dolarů (2 900 Kč). Vláda také brání svým občanům telefonovat do zahraničí a cizincům v používání jejich vlastních mobilních telefonů.