Ankara je proti zrušení turecké vojenské základny v Kataru

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan odmítl výzvu, aby Turecko zrušilo svou vojenskou základnu na území Kataru. Řekl také, že požadavky, jejichž splnění po Kataru žádá skupina arabských zemí, jsou protiprávním zásahem vůči katarské suverenitě. Americký ministr zahraničí Rex Tillerson v neděli Katar a čtyři arabské země vyzval, aby spolu zasedly k jednacímu stolu.

Katar dostal ve čtvrtek od Saúdské Arábie, Spojených arabských emirátů, Egypta a Bahrajnu desetidenní ultimátum pro přijetí 13 požadavků. Čtveřice arabských zemí, která Dauhá obviňuje z podpory terorismu, mimo jiné chce, aby Katar uzavřel televizi Al-Džazíra, přerušil styky s některými islamistickými skupinami a Íránem a ukončil vojenskou spolupráci s Tureckem.

„Když s nějakou zemí navážeme obranné spojenectví, ptáme se snad někoho na povolení?“ řekl podle státní agentury Anadolu Erdogan.

Agentura DPA připomíná, že turecká vojenská základna vznikla v Kataru na základě smlouvy z roku 2014. Nedávno turecký parlament schválil posílení spolupráce s Katarem v oblasti obrany a zvýšení počtu vojáků na základně. 

Turecko je nejsilnějším spojencem Kataru v regionu. Turecký list Hürriyet před několika dny napsal, že se očekává, že po skončení nynějšího muslimského svátku íd al-fitr se uskuteční společné cvičení tureckých a katarských vojáků.

„Žádat od Turecka, aby stáhlo své jednotky (z Kataru) je projevem neúcty vůči Turecku,“ řekl podle Reuters turecký prezident. Erdogan zároveň prohlásil, že Ankara nabídla zřízení vojenské základny také Saúdské Arábii, která ale neodpověděla. Požadavky arabských států „jsou proti mezinárodnímu právu, protože není možné napadat nebo vměšovat se do suverenity jiné země“.

Katar v sobotu požadavky svých sousedů označil za nerozumné a neproveditelné a opakovaně odmítl obvinění, že podporuje teroristické organizace. Ultimátum je namířeno proti intervencionistické zahraniční politice Kataru, kterou si proti sobě poštval konzervativní vládce jiných arabských zemí. Obviňují ho z podpory islamismu, který považují za ohrožení svých dynastií, píše Reuters.

USA: Katar a arabské země by měly usednout k jednacímu stolu

Šéf americké diplomacie Tillerson v neděli prohlásil, že Katar a čtveřice arabských zemí by si spolu měly sednout a vyjednávat.

„Přínosným příštím krokem by pro každou z těch zemí bylo sednout si spolu a pokračovat v rozhovoru,“ uvedl Tillerson v prohlášení. „Domníváme se, že naši spojenci a partneři jsou silnější, když spolupracují na dosažení jednoho cíle, kterým je, jak se všichni shodujeme, zastavit terorismus a čelit extremismu,“ vysvětlil Tillerson.

„Zmírnění rétoriky by také pomohlo uvolnit napětí,“ řekl dále americký ministr a dodal, že Spojené státy zůstanou v těsném kontaktu se všemi zainteresovanými zeměmi.

Zprostředkovatelské úsilí o urovnání konfliktu nyní vyvíjí například Kuvajt.