Sicilská mafie už není co bývala. Podnikat bez jejího svolení se ale pořád nevyplatí

Horizont ČT24: Organizovaný zločin v Itálii (zdroj: ČT24)

Sicilská mafie bývala pojmem, v současné době ale zdánlivě ztrácí sílu a mnohem obávanější jsou její soukmenovci z jiných částí jižní Itálie. Přinejmenším doma ale dál hraje důležitou roli. Přestože se vůči zločinecké organizaci vymezuje stále více lidí, podnikat na ostrově zůstává i 25 let po krvavých atentátech bez jejího svolení obtížné.

Sicílie je jedno z mála míst na světě, kde se rodí červené pomeranče. Tamní krvavou historii odráží třeba i třináctihektarový pozemek u města Catania na východním pobřeží tohoto největší středomořského ostrova. Půdu zabavily úřady v 90. letech tamější mafii. V roce 2010 na ní pak začala hospodařit skupina nadšenců ze sdružení Svobodná země.

„Než zabavený majetek začne spravovat družstvo, trvá to hrozně dlouho. Proto jsme přebírali zcela uschlé stromy, které už žádné plody nenesly,“ říká vedoucí projektu Libera Terra Alfio Curcio. Jeho parta zasadila nové citrusy a olivovníky a vybudovala vodní nádrž. Jejich projekt se přes všechny obtíže uchytil a nyní uživí deset zaměstnanců.

Asociace navíc také pořádá pravidelné tábory a vzdělávací kurzy. Chce totiž přesvědčit mladé z celé Itálie, že i na Sicílii se dá úspěšně podnikat bez zaměstnávání lidí načerno. „Neděláme nic jiného, než že ukazujeme ostatním, že je možné podnikat a respektovat zákony a udržet se na trhu,“ dodává Alfio Curcio.

Libera Terra spravuje celkem osm družstev. Za svou vlajkovou loď považuje vinice na jih od Corleone, okresu, který nechvalně proslavil film Kmotr. Teď napravuje reputaci místní červené víno oceněné i na mezinárodní úrovni. „Stáčíme 450 tisíc lahví ročně. Je to dlouhá cesta, na které jsme se dostali daleko a chceme ještě dál,“ říká ředitel vinařství Centopassi Vito Rappa.

Podnikat s bývalým majetkem gaunerů není lehké

Úřady každý rok zabaví mafii majetek za 650 milionů eur. Stát tak získal přes 40 tisíc nemovitostí a firem. Podniků a pozemků využívaných jako vinice u Corleone ale zůstává jen zlomek, asi 600. Přestože jihoitalský ostrov trápí vysoká nezaměstnanost, která u mladých dosahuje skoro 40 procent, do podnikání na zkonfiskovaném majetku se nikdo příliš nehrne.

Začátky podnikání totiž ztěžuje nejen složitá administrativa a také opakované obstrukce ze strany zločineckých organizací. S těmi se potýkají i normální obchodníci, kteří jednají poctivě - jako Giorgio, který původně provozoval rodinnou hospodu. „Roku 2004 přišel pán, že nám hrozí vypálení. Chtěl po nás peníze za ochranu. Bylo to jasné vyhrožování. Okamžitě jsme se rozhodli, že to nahlásíme,“ potvrzuje majitel cukrárny Giorgio Scimeca.

Díky Giorgiovu svědectví pachatele odsoudili na čtyři roky vězení. Do podniku ale najednou přestali chodit lidi, takže musel zavřít. On se ale nevzdal a okamžitě založil cukrárnu, kde prodává vlastní zmrzlinu, zákusky a sušenky. Na dveřích se chlubí tím, že mafii neplatí výpalné. Mafie na něj ale tlačila nejrůznějšími způsoby.

Po několika měsících jsem si všiml, že náš cukrář dělal všechno pro to, aby výsledné zákusky nebyly dobré. Takže nám je zákazníci vraceli. Pochopili jsme, že ho někdo řídil a museli jsme ho propustit.
Giorgio Scimeca
majitel cukrárny na Sicílii

Mafie také udala jeho strýce, který byl sám členem jednoho ze zločineckých klanů, vyhrožovala mu, plánovala žhářský útok. Giorgio ale neustoupil a stal se vůbec prvním obchodníkem v organizaci Sbohem výpalné, které teď sdružuje přes tisíc firem na celém ostrově. Ve městě Caccamo je Giorgio jediným členem. Většina lidí podle něj taky neplatí, pořád se ale bojí to přiznat.

Protest proti mafiánským praktikám na Sicílii
Zdroj: ČT24

„Ke změnám v myšlení části společnosti došlo. Mafie přesto funguje dál. Ale dnes je mnohem těžší vypátrat jak,“ říká sicilský kněz, který je zároveň příbuzný oběti mafie, Giuseppe Livatino. Podle něj sicilské klany zavrhly nejviditelnější výsledky své činnosti - okázalé vraždy, jakou bylo třeba zastřelení jeho strýce.

Soudce Rosaria Livatina se mafie zbavila v září 1990. Mladý svědomitý vyšetřovatel spolupracoval s lidmi, kteří vystavěli monstrproces proti členům organizace Cosa nostra. Giovanni Falcone a Paolo Borsellino mu přišli na pohřeb, o dva roky později si zabijáci našli i je.

Atentát na soudce Falconeho na dálnici u Palerma vyvolal před 25 lety první masové hnutí odporu proti mafii. Ani jeho představitelé se ale v poslední době nevyhnuli obviněním z mafiánských praktik. „Mafie změnila plášť. Teď už nevidíme mafiána s puškou na rameni. Dnes máme mafiána v bílém límečku - podnikatele, živnostníka, politika,“ dodává kněz Giuseppe Livatino.

Obecně roste počet těch, kteří se s tím snaží něco dělat. Příklady Giorgia a dalších ale ukazují, že zvlášť na obecní úrovni klany svůj vliv neztrácejí. Otevřeně se jim postavit pořád znamená nemalou oběť.

Vydáno pod