Jaká budou mít občané EU v Británii práva? Tusk kritizoval návrh Mayové

Britský návrh na to, jak po brexitu zajistit práva občanů EU v Británii, nenaplňuje podle šéfa unijních summitů Donalda Tuska očekávání, která v této věci mají ostatní země EU. S návrhem seznámila představitele zbývajících 27 států EU britská premiérka Theresa Mayová během čtvrtečního jednání summitu EU.

Británie konkrétní návrh toho, jak chce po odchodu z EU zajistit práva občanů zemí EU v Británii, předá partnerům v pondělí. Tuto záležitost Unie pokládá za základní prioritu vyjednávání, které začalo tento týden.

Návrh, který předložila ve čtvrtek Mayová, by mohl podle vrcholných představitelů Unie do budoucna zhoršit situaci občanů států EU, kteří trvale žijí ve Velké Británii. Podle Tuska jde britská nabídka „pod naše očekávání“ a je třeba doložit další detaily.

Tusk dodal, že Unie požaduje garanci „všech práv“ občanům EU ve Velké Británii i Britům žijícím v zemích EU.

Theresa Mayová s Angelou Merkelovou během summitu EU
Zdroj: Reuters

Mayová měla ve čtvrtek říct, že Británie občanům Unie nabídne jistotu: Nikdo z těch, kdo jsou v zemi legálně, nebude muset po brexitu odejít a nebudou rozdělovány rodiny. Lidé, kteří do britského odchodu z EU na jaře 2019 přesáhnou pět let pobytu v zemi, budou mít právo na zisk trvalého pobytu a ti, kteří v zemi byli do onoho rozhodného data, budou moci zůstat, dokud pětileté období nenaplní.

Británie nabízí jednoduchou administrativu a navrhuje také pravděpodobně dvouleté období, které má lidem umožnit, aby dali svůj pobyt v Británii právně do pořádku.

Premiérka ostatním šéfům států a vlád řekla, že od nich očekává reciprocitu. Tedy že stejná pravidla se budou vztahovat na zhruba 1,2 milionu britských občanů žijících v jiných zemích Evropské unie.

Střet ohledně soudů

Mayová v pátek také doplnila, že podle názoru Londýna by po brexitu měly otázky práv evropských občanů v Británii řešit „vysoce respektované“ britské soudy. Tím se britská představa dostává do rozporu s politickým zadáním, které má unijní vyjednavač Michel Barnier. Ostatní země Unie by chtěly vyjednat, aby tuto věc i nadále řešil unijní soud.