Německo uklízí po bouřích, vlaky mají na řadě míst stále problémy

Na severu Německa začaly úklidové práce poté, co se tudy ve čtvrtek a v noci na pátek přehnaly silné lijáky. Vážné komplikace způsobilo počasí hlavně v dopravě, mezi mnoha velkými městy je přerušeno železniční spojení. V severní části Německa se po bouřkách ochladilo, na jihozápadě země ale zůstávají teploty stejně jako v uplynulých dnech nad 30 stupni Celsia. Kolem třicítky by se měly udržet až do pondělí.

Největší škody lijáky napáchaly ve spolkové zemi Dolní Sasko, kde dokonce zahynuli dva lidé. Jen v dolnosaské metropoli Hannoveru hasiči zasahovali v 500 případech souvisejících s vydatným deštěm. Mnoho stromů popadalo na silnice či strhalo elektrické vedení.

Hasiči museli také odčerpávat vodu ze sklepů. Ze zásobovací šachty hannoverského hlavního nádraží vyčerpali 60 tisíc litrů vody. Při zásahu museli část dopravního uzlu odpojit od elektřiny.

Zaplavený vestibul nádraží v Hannoveru
Zdroj: ČTK/DPA/Silas Stein

Značné škody napáchaly lijáky také ve středoněmecké spolkové zemi Durynsko. Většinu z nich mají na svědomí popadané větve a stromy. V okolí Nordhausenu museli kvůli sesuvu půdy uzavřít jednu z místních silnic.

Hotelový vlak na nádraží v Hamburku
Zdroj: ČTK/DPA/Bodo Marks

Kvůli zrušení večerních spojů mezi velkými městy přistavily německé dráhy na nádražích v Hannoveru, Hamburku, Brémách a Kasselu vlaky, ve kterých mohli cestující strávit noc.

Na odstraňování popadaných stromů z tratí a opravách popadaného trakčního vedení dál pracují stovky lidí a dvacítka nehodových vlaků.

Podařilo se zprůjezdnit trať z Hamburku do Hannoveru, vlaky ICE však i dál nabírají až 40minutové zpoždění. Mezi Berlínem a Kolínem nad Rýnem se stále jezdí jen po jedné koleji. Omezení platí také v okolí Drážďan, Magdeburku a Lipska.

Kvůli nepříznivému počasí byl ve čtvrtek večer omezen provoz na berlínských letištích Tegel a Schönefeld, na obou dohromady vypadlo asi 90 letů. Od pátečního poledne se už na obou letištích znovu létá podle plánu.

Kvůli zrušení letů ale muselo na 2400 cestujících přenocovat na letištích. Německá média popisují chaotické poměry, které zejména na Tegelu panovaly. Lidé měli obrovské problémy dostat se do centra metropole, protože autobusy, které tam směřovaly, byly zcela přeplněné a aut taxislužeb byl nedostatek.

Následky bouře v Magdeburku
Zdroj: Peter Gercke/ČTK/DPA
Odstraňování škod po bouřích, které zasáhly sever Německa
Zdroj: ČTK/DPA/Daniel Bockwoldt
Hasiči odstraňují škody napáchané bouřkou v německé obci Havighorst
Zdroj: ČTK/DPA/Daniel Bockwoldt