Proti přerostlým krysám zasahuje v Teheránu odstřelovač

Teherán – Íránské hlavní město se potýká s přemnoženými krysami. Podle britského listu The Times dokonce město nasadilo odstřelovače, protože jed přestává být účinný. Hlodavci se prý přemnožili v téměř třech desítkách teheránských okrsků.

Radnice najala deset odstřelovačů, kteří mají k dispozici optiku pro noční vidění. „Ve dne krysy hubíme jedem, v noci s pomocí odstřelovačů, takže se z toho stala válka vedená 24 hodin denně po sedm dní v týdnu,“ řekl šéf oddělení pro životní prostředí Mohammad Hadí Hajdarzáde.

Krysám se v ulicích Teheránu daří velice dobře, některé z nich váží až pět kilo. Univerzitní profesor a poradce teheránské radnice Ismáíl Kahram napsal, že krysy pravděpodobně vykazují genetickou mutaci způsobenou radiací a chemikáliemi, jimž jsou dlouhodobě vystaveny. „Jsou větší a vypadají jinak než dříve. Jsou to změny, které se za normálních okolností projeví v evoluci po milionech let. Váhově poskočily z někdejších 60 gramů na nynějších pět kilogramů. Kočky jsou už menší než ony,“ píše odborník.

Odstřelovačům se zatím podařilo zlikvidovat něco přes 2 200 jedinců, avšak radnice na tuto likvidační metodu zřejmě vsadila, protože hodlá skupinu rozšířit na 40 střelců.