Místo punkové modlitby střeží policie, dvě ženy už zatkla

Moskva - Moskevská policie zadržela dvě ženy, které podle policejní zprávy „narušovaly veřejný pořádek“. Podle očitých svědků šlo o aktivistky, které chtěly v chrámu Krista Spasitele položit kytice při příležitosti prvního výročí „punkové modlitby“ skupiny Pussy Riot. Obě zadržené měly na tvářích masku. Chrám Krista Spasitele dnes střeží zesílené policejní oddíly, v okolí parkují policejní autobusy.

Opoziční ruský list Novaja gazeta napsal, že zadrženými ženami jsou aktivistky Jelena Volkovová a Irina Karabucová. Podle mluvčího moskevské policie byly obě odvedeny na služebnu, kde mají absolvovat „preventivní besedu“. Pak budou propuštěny.

Skupina Pussy Riot loni 21. února způsobila v Moskvě poprask, když pět jejích členek proniklo v maskách do chrámu Krista Spasitele, hlavního pravoslavného kostela v metropoli. Na jednom z oltářů dívky šokovaným věřícím předvedly divoký punkový koncert, jímž protestovaly proti rostoucímu vlivu církve na ruskou politiku.

Skandální vystoupení kapely Pussy Riot
Zdroj: ČT24

Dvěma protagonistkám koncertu se podařilo před přivolanou policií utéct, tři další byly ale zadrženy a neušly tvrdému trestu. Jekatěrina Samucevičová, Marija Aljochinová a Naděžda Tolokonnikovová se ocitly před soudem, který je poslal na dva roky do vězení. Samucevičové později soud trest podmínečně odložil, Aljochinová a Tolokonnikovová si trest odpykávají v pracovním táboře.

Kauza vyvolala v zahraničí silné protesty a v Rusku vzrušenou diskusi o právu na svobodné vyjádření a ochraně práv věřících. Všechny tři odsouzené dívky podaly žalobu na ruskou justici k Evropskému soudu pro lidská práva.

Vydáno pod