Clooneyho značka tequily si vydobyla cenu miliardy dolarů

Horizont ČT24: Clooneyho značka tequily za miliardu dolarů (zdroj: ČT24)

Největší světový výrobce lihovin Diageo zaplatí miliardu dolarů (23,5 miliardy korun) za převzetí značky tequily Casamigos, jejímž spoluzakladatelem je herec George Clooney. Firma uvedla, že v první fázi vynaloží 700 milionů dolarů, dalších 300 milionů dolarů by mohla zaplatit v průběhu příštích deseti let, pokud značka dosáhne stanovených cílů.

Clooney založil značku Casamigos před čtyřmi lety společně s dvěma přáteli – realitním magnátem Mikem Meldmanem a provozovatelem barů a restaurací Randem Gerberem.

Podle magazínu Forbes si trojice mužů rozdělí zisk třemi stejnými díly. Kolik do provozu investovali, známo není. O byznys přitom v počátku vůbec nešlo. Clooney a Gerber pouze nemohli najít na trhu tequilu, kterou by podávali na svých soukromých večírcích. „Nebylo tam pro nás nic vysloveně perfektního. Tak jsme se rozhodli zkusit přijít s něčím vlastním,“ vysvětluje Gerber.

Zájem o lahve rostl, a tak si nakonec požádali o licenci a pustili se do prodeje. „Kdybyste se nás zeptali před čtyřmi lety, jestli budeme mít miliardovou společnost, nemyslím si, že bychom řekli ano,“ řekl Clooney televizi CNBC.

Tequila Casamigos
Zdroj: ČT24

Clooney a Gerber, který je manželem topmodelky Cindy Crawfordové, vystupují i v reklamách na svou tequilu a hodlají v tom dál pokračovat. „Stále budeme významnou součástí značky Casamigos,“ ujistil herec.

Žádná jiná slavná osobnost na poli prodeje nápojů tak neuspěla, přestože jediný úspěch to zdaleka není. Sto milionů dolarů vydělal před deseti lety rapper 50 Cent díky investicím do společnosti Coca-Cola. V roce 2010 prodala herečka Bethenny Frankelová zhruba za stejnou částku svůj nízkokalorický nápoj Skinny Girl.