Rakouští policisté brzy uzavřou Fritzlův případ, jeho dcera už vypovídá

Vídeň – Rakouská policie během následujících dnů ukončí vyšetřování případu Josepha Fritzla z rakouského Amstettenu. Zbývá jí ještě vyslechnout jeho 42letou dceru Elisabeth, kterou Fritzl ve svém domě v Amstettenu věznil 24 let a zplodil s ní sedm dětí. Psychologové výslech zatím nedoporučovali, aby nejprve mohla se svými potomky začít normálně žít. Podle médií už Elisabeth údajně začala vypovídat. Výslechy probíhají na tajném místě a zatím neskončily. O jejich obsahu nebylo nic bližšího sděleno.

Joseph Fritzl bude pravděpodobně obžalován z vyššího počtu trestných činů. Nemine ho obvinění z věznění dcery a dětí, které s ní zplodil. Možná se však také dočká žaloby za vraždu. Policisté totiž Fritzla podezírají, že nese odpovědnost za smrt jednoho z novorozenců.

Rakouské úřady se současně se závěrem vyšetřování zabývají také organizací soudního procesu, který by se měl konat ještě letos. Fritzlův případ je totiž jednou z nejpozorněji sledovaných událostí v Rakousku. Místní média informují o každém pokroku ve vyšetřování a je jasné, že se všichni novináři nevejdou do soudní síně. Úředníci zatím uvažují o tom, že připraví přímý přenos.

Případ byl odhalen 27. dubna. Tehdy vyšlo najevo, že nyní 73letý Josef Fritzl z dolnorakouského Amstettenu věznil ve sklepních prostorech svého domu po 24 let dceru Elisabeth, zneužíval ji a zplodil s ní sedm dětí. Jedno krátce po porodu zemřelo a Fritzl je spálil v kotli. Tři ze zbývajících šesti dětí vyrůstaly relativně normálně v bytě nad sklepením, další tři ale nikdy nespatřily denní světlo a byly po celá léta spolu s matkou vězněny v podzemí.