Macron obměnil francouzskou vládu, odejít museli čtyři ministři

Macron vyměnil čtyři ministry své vlády (zdroj: ČT24)

Francouzský prezident Emmanuel Macron obměnil vládu, která nastoupila po jeho volebním vítězství před pěti týdny. Z původního týmu kvůli policejnímu vyšetřování odešli čtyři ministři, z toho tři z koaliční centristické strany MoDem. V rámci snahy o zachování genderové rovnováhy v kabinetu jmenoval do čela ministerstva obrany opět ženu.

Vedení tohoto silového resortu se nově ujme Florence Parlyová, která má zkušenost s vládní funkcí již z let 2000 až 2002, kdy byla státní tajemnicí pro rozpočet v socialistické vládě tehdejšího premiéra Lionela Jospina. Parlyová nahrazuje Sylvii Goulardovou, která v úterý ohlásila záměr odejít.

Goulardová svůj krok zdůvodnila tím, že čelí podezření, že fiktivně zaměstnávala své spolustraníky jako asistenty v Evropském parlamentu, kvůli čemuž ji už začala vyšetřovat policie. Na možné nesrovnalosti se zaměstnáváním asistentů upozornil francouzské úřady bývalý zaměstnanec MoDem, podle kterého strana mohla nezákonně odměňovat své pracovníky působící ve Francii z peněz europarlamentu.

Na postu ministra končí i Francois Bayrou, blízký Macronův spojenec

Tato kauza připravila čerstvě o křeslo ministra spravedlnosti Francoise Bayroua, vůdce strany MoDem. Sám Bayrou přitom před dvěma týdny představil návrh zákona o morálce a etice v politice, jenž Macron sliboval před volbami s cílem vyčistit domácí politickou scénu. Vláda v něm chce zakázat ministrům a poslancům zaměstnávat členy rodiny, mimo jiné v reakci na aféru neúspěšného prezidentského kandidáta Francoise Fillona.

Novou ministryní spravedlnosti se stane Nicole Belloubetová, členka francouzské ústavní rady, tedy orgánu s pravomocemi ústavního soudu, který dohlíží mj. i na regulérnost voleb a referend. V politice se profilovala zatím pouze na regionální úrovni v oblasti jihofrancouzského Toulouse.

Novým ministrem pro územní soudržnost bude Jacques Mézard, který opouští resort zemědělství. Mézard nahrazuje Richarda Ferranda, který je podezřelý mimo jiné z majetkových trestných činů a z nepoctivého jednání. Na Macronovo přání se Ferrand ujme vedení poslaneckého klubu hnutí Republika v pohybu REM, která vyhrála červnové volby do Národního shromáždění.

  • Macronovo hnutí REM nepotřebuje v parlamentu podporu MoDem, se kterým šlo do voleb ve spojenectví. Poslanci REM obsadili po volbách v 577členném Národním shromáždění 308 křesel, MoDem 42.