Sporná poprava v Georgii zrušena pár minut před vbodnutím injekce

Washington – Popravu duševně zaostalého vězně Warrena Hilla v americkém státu Georgie na poslední chvíli zastavil federální odvolací soud. Warren Hill měl být v americké Georgii prvním popraveným po delší přestávce. Událost vyvolala protesty i žádosti o milost až k nejvyšším místům, odsouzenec podle svého advokáta „naléhavě prosil“ úřady o doživotí. Doživotí místo popravy žádaly i četné organizace a osobnosti, včetně bývalého prezidenta Jimmyho Cartera, a dokonce i příbuzní oběti.

Hill měl být popraven v Jacksonu na jihovýchodě Spojených států hodinu po půlnoci středoevropského času, ale poprava byla zrušena „pár minut“ před vbodnutím smrtící injekce. Hill byl v roce 1991 odsouzen k smrti za zabití spoluvězně v době, kdy už si odpykával doživotí za vraždu své přítelkyně.

Podle lékařů je odsouzencova inteligence podprůměrná, několik soudních expertů jej uznalo za retardovaného. Ale podle místních zákonů nebylo toto postižení dostatečné, aby unikl trestu smrti. V roce 2002 americký nejvyšší soud zakázal popravy duševně zaostalých vězňů, ale ponechal na každém státu, aby stanovil kritéria. Jedině Georgie vyžaduje, aby duševní zaostalost byla prokázaná „nad míru rozumné pochybnosti“, ostatní státy jsou méně přísné.

Hill prožil 21 ze svých 52 let v cele smrti. Popraven měl být smrtící injekcí po půlnoci středoevropského času. Byla by to druhá letošní poprava v USA a první v Georgii, při níž se uplatní injekce naplněná jedinou smrtící látkou, zatímco dříve se používal třísložkový smrtící koktejl.

I předchozí poprava v Georgii byla velmi sporná. V září 2011 byl popraven smrtící injekcí Troy Davis, jehož vina podle mnoha lidí nebyla jednoznačně prokázána. Davis trval až do posledních chvil svého života na své nevině. Odsouzen byl za vraždu policisty, ale mezitím sedm z devíti svědků buď zcela odvolalo, nebo významně změnilo své výpovědi.

Vydáno pod