Bulharské bouře kvůli cenám energií - na demonstraci se prý upálil muž

Sofia – Nepokoje v Bulharsku, které způsobil odpor obyvatel proti vysokým cenám energie, si zřejmě vyžádaly první oběť. Ve městě Veliko Tarnovo se během protestů zapálil psychicky nemocný mladý muž a po převozu do nemocnice zemřel. Informace o jeho smrti zatím bulharské úřady neportvrdily. Během nepokojů bylo také zraněno 11 lidí.

Šestadvacetiletý psychicky nemocný muž se polil benzinem a zapálil. V nemocnici svým těžkým popáleninám podlehl. Z informací bulharských médií vyplývá, že trpěl schizofrenií. Chtěl se údajně stát bulharským Muhammadem Buazízem, tedy mužem, který koncem roku 2010 sebeupálením odstartoval revoluční události v Tunisku a později v dalších arabských zemích.

Podle bulharského tisku demonstrace proti cenám elektřiny postupně získávají politický rozměr. „V zemi nazrává revoluční situace,“ varoval v sofijské televizi politický analytik Jevgenij Dajnov. Z řad socialistické opozice stále silněji zaznívají výzvy, aby kabinet rezignoval, což ovšem podle komentátorů vzhledem k červencovému datu parlamentních voleb není příliš pravděpodobné.

Bez komentáře: Nepokoje v Bulharsku (zdroj: ČT24)

Terčem rozlícených Bulharů se staly zahraniční společnosti

Nespokojenost přivedla do ulic Sofie, Plovdivu, Varny a dalších měst tisíce lidí. Premiér Bojko Borisov proto dnes oznámil, že s platností od března vláda snižuje ceny elektřiny a zároveň odebírá licenci distribuční společnosti ČEZ Bulgaria.

Právě česká distribuční firma se stala jedním z terčů zloby demonstrujících Bulharů, z nichž jen v Sofii bylo jedenáct zadrženo pro vandalství a výtržnictví. Sídlo české společnosti v Sofii odolalo pouze díky policejní ochraně, při nepokojích bylo poškozeno šest policejních vozidel. V Plovdivu na jihu Bulharska dav zaútočil na zaparkovaná vozidla rakouské energetické společnosti EVN a čtyři automobily podpálil.

V Sofii se demonstrovalo na několika místech, například několik stovek lidí zablokovalo jednu z hlavních tříd ve městě, menší skupina se sešla před sídlem akademie věd. Hlavním místem demonstrací v metropoli se stal památník národního buditele Vasila Levského, od jehož smrti si dnes Bulharsko připomíná 140 let. Lidé přišli vybaveni protivládními transparenty s výzvami k boji proti monopolům a státními vlajkami a skandovali hesla jako mafie a rezignace. V centru Sofie se také odehrálo několik střetů mezi policií a demonstranty, zraněna byla asi desítka lidí. Dnešní demonstrace v Sofii byla svolána nejen proti cenám za elektřinu, ale také proti schválenému rozšíření lyžařského areálu Bansko na jihozápadě země a proti chudobě.