Lety smrti u argentinského soudu

Buenos Aires - V argentinském Buenos Aires pokračuje proces se 70 muži obžalovanými z účasti na takzvaných letech smrti. Vojenská junta při nich v 70. a 80. letech shazovala z letadel do oceánu své oponenty. Jeden z obžalovaných pilotů se tím podle vyšetřovatelů pochlubil svému kolegovi, teď to ale popírá. Aféra spadá do období takzvané argentinské špinavé války, při které zemřelo a zmizelo 30 tisíc lidí.

Hlavní strůjci únosů, mučení a politických vražd si už odpykávají dlouhé, často doživotní tresty, teď se justice zaměřila na muže, kteří měli mít na svědomí takzvané lety smrti. Při nich svrhávali oponenty režimu z letounů do oceánu. 

Pilot Julio Poch je jedním z více než 70 obžalovaných, kteří se do posledních měsíců argentinské vojenské junty měli podílet na jejích zločinech. I když on sám to popírá: „Vážení soudci, chci vás znovu kategoricky ujistit, že jsem se těch letů neúčastnil. Ani jako pilot, kopilot nebo člen posádky. O jejich existenci nic nevím, ani jestli k nim skutečně docházelo.“ 

Obžaloba ale tvrdí opak. „V každém letadle byla sedmičlenná posádka, uvnitř dali obětem ještě jednu dávku léku. Nad mořem je pak nahé a spící, ale živé svrhli z velké výšky,“ popisuje advokát rodin obětí Horácio Méndez Carreras. 

Vše by nejspíš skončilo bez trestů, nebýt jedné reportérky. Ta našla letoun, se kterým piloti podnikali lety smrti, a tím spustila i postupné odhalování posádek. Teď ona i pozůstalí po možná až tisících obětech argentinských letů smrti čekají na verdikty.

Lety smrti u argentinského soudu (zdroj: ČT24)