Historik Kovář: Už tak slabá pozice Mayové utrpěla. Tvrdý brexit nastat nemusí

Mayové půjdou po krku její konkurenti ve straně, říká Kovář (zdroj: ČT24)

Premiérské křeslo na ni de facto zbylo – Theresa Mayová sama cítila, že její pozice není silná a volební risk jí nevyšel. I když jednání o brexitu startují dle plánu, mohou vést k jiným výsledkům, než premiérka zamýšlela. Chtěla si situaci ulehčit, nyní podle historika Martina Kováře musí Mayová řešit nejistotu uvnitř strany, Británie i kolem samotných plánů tzv. tvrdého brexitu.

Kromě nelehkého období kolem brexitu tak musí Mayová řešit i své bezprostřední okolí. Podle historika a experta na britské reálie lze její postavení vůči konzervativcům označit za katastrofální.

Mnozí zastánci Mayové byli před volbami pozitivní i vzhledem ke konkurenci. Záhy jí však začali vyčítat způsob vedení kampaně, která nakonec vlila protestní hlasy zastánci tvrdého levicového střihu v čele labouristů – Jeremymu Corbynovi.

Přitom ještě při vypsání voleb měli toryové 20procentní náskok. Nakonec vládní strana nezískala ani polovinu mandátů v Dolní sněmovně a musí se spoléhat na podporu menší severoirské strany unionistů. 

„Dala jasně najevo – nejsem lídr, nedokážu jasně vyhrát volby a teď se všichni její možní konkurenti ve straně se svými imagemakery chystají na to, kdy bude správný okamžik, aby vyrazili proti premiérce,“ zmínil Kovář v pondělním Interview ČT24.

Mnozí ji srovnávali s Margaret Thatcherovou, od své vzdálené předchůdkyně se ale prý stále víc liší. „Zatímco Thatcherová měla jasný politický program, měla úplně jasno v tom, co chce, urvala si to proti silnému lídrovi, pak vyhrála parlamentní volby – Mayová nic z toho není,“ dodává Kovář.

A to navzdory faktu, že nynější premiérka zastává „thatcherovsky“ rezolutní postoj vůči brexitu – tedy konec volného pohybu osob i britské účasti na jednotném evropském trhu. „To, co si paní Mayová před volbami přála, tedy tzv. tvrdý brexit, teď vůbec nemusí nastat,“ doplňuje historik.

„Koneckonců britský ministr financí Hammond řekl, že toto není dobrá varianta… Pokud její blízký spolupracovník a ministr řekne: ,Nesdílím vaše představy o tvrdém brexituʻ, tak bych se před ním měl na pozoru,“ dodal Kovář.

Harmonogram vystoupení Velké Británie z EU
Zdroj: ČT24