Krutý obchod s pověrami. Pronásledovaným albínům se snaží pomáhat charita v USA

Albíni jako trofeje pověrčivých (zdroj: ČT24)

Až hrůzu nahánějící příběhy z míst, kde legendy a zakořeněné mýty mají stále klíčovou roli. Albíni jsou ohroženým druhem – nad běžným konfliktem genů ale leckdy převládá ten skutečný: kruté časy vládnou hlavně v Tanzanii. Tamní lidé stále věří, že končetiny albínů přinášejí zdraví a bohatství. Z prodeje částí těl se tak stává více než lukrativní byznys.

Nad krutým osudem jinakosti v chudých státech Afriky se vedou diskuse už dlouho. Když boj s letitými pověrami mnohdy prohrává, snaží se organizace řešit alespoň následky.

Díky jedné americké charitě mohl sedmiletý Baraka získat protézu. Celý život mu bude připomínat útok neznámých mužů, kteří ho připravili o ruku. Provinil se pouze tím, že na první pohled vypadá jinak než většina Tanzánců.

Podobný osud potkal také 15letého Emmanuela, aktuálně čekatele na další operaci. Po brutálním útoku přišel o prsty, ruku a málem i o jazyk – to vše jako výsledek silně zakořeněných legend.

16letý Pendo Noni přišel kvůli rituálním pověrám o ruku. V New Yorku má dostat protézu
Zdroj: Reuters

Mnozí Tanzánci považují albíny za duchy – jiní za magické bytosti, jejichž končetiny mají zázračnou moc. Části jejich těl proto mohou na černém trhu dosahovat obrovských sum.

„Lidé s albinismem mají v Tanzánii opravdu jiný život, hlavně proto, co se stále děje. Ti, kteří jsou ohrožení, jsou hlavně ženy a děti, protože se nemohou bránit,“ říká sociální pracovnice Ester Ruelová.

O situaci albínů v Tanzanii se před dvěma lety začala zajímat také organizace Global Medical Relief Fund. Ta hradí poškozeným dětem cestu z Tanzanie do USA i následnou léčbu.

„Když děti z Tanzanie přijely poprvé, moc nemluvily, hodně se styděly. Tak nějak byly jen pořád spolu. Hodně se bály,“ dodává dětský lékař z Filadelfie Scott Kozin.

Trojice mladých Tanzánců přijela do USA za léčbou i bezpečím
Zdroj: Reuters

Mnozí takové štěstí nemají a kvůli lovu pověrčivých zemřou. Tanzanie v posledních letech zažívá desítky takových případů. Za vraždu je přitom označen jen zlomek z nich.

V boji s předsudky příliš nepomáhají ani preventivní programy v čele se zázemím ostrova Ukerewe uprostřed stejnojmenného jezera. Pokus uchránit pronásledovanou komunitu fungoval jen chvíli – i sem si lovci albínů po čase našli cestu.

Skupina dětí v jednom z charitativních center na ostrově Ukerewe
Zdroj: Reuters

Státem organizovaná osvěta a kampaně se zase týkají pouze větších měst, na odlehlejší venkov – hlavní dějiště honu na albíny – příliš nedosáhnou.

Celosvětově se albinismus vyskytuje průměrně u jednoho z 20 tisíc lidí. Právě v Tanzanii je ale jejich podíl častější. Pro místní lovce hnané pověrami jsou stále cennou komoditou.