Sergej Magnitskij jde k soudu – in memoriam

Moskva – Moskevský soud odložil na 4. března začátek procesu s advokátem Sergejem Magnitským. V Rusku jde o vůbec první případ, kdy je obžalovaný souzen posmrtně. Magnitského zatkli v roce 2008 poté, co rozkryl síť daňových podvodů zkorumpovaných státních úředníků. Za stejné zločiny – tedy daňové úniky – ho teď mají v Moskvě soudit. Jeho rodina vzkázala, že se soudního slyšení nezúčastní.

Bývalý auditor britského investičního fondu Hermitage Capital má být spolu s jeho ředitelem Williamem Browderem souzen za mnohamilionový daňový únik. Mrtvému advokátovi přidělili právního zástupce, Browder je v Británii a ruský soud ignoruje.

Magnitskij, který upozorňoval na korupci v ruských vládních kruzích, zemřel v 37 letech za podezřelých okolností ve vyšetřovací vazbě v roce 2009. Jeho osud vyvolal v zahraničí silnou kritiku na adresu ruských úřadů a stal se jedním z hlavních důvodů pro přijetí amerického zákona, který vystavuje sankcím ruské činitele odpovědné za porušování lidských práv.

Magnitskij a Browder byli obviněni z daňových úniků ve výši 522 milionů rublů (824,5 milionu korun). Přestože ruský auditor již přes tři roky nežije, rozhodla se překvapivě ruská justice v kauze pokračovat až do vynesení rozsudku. Příbuzní Magnitského proti procesu opakovaně a neúspěšně protestují. Browder, který žije v Británii, se k soudu nehodlá dostavit.

Posmrtné soudní kauzy bývají podle expertů obvykle vzácné – většinou k nim dochází, když si pozůstalí přejí očistit jméno podezřelého. Zřídkakdy se tak ale děje z podnětu policie.

Browderův fond je kromě toho vyšetřován ještě v dalším případu. Podle ruských vyšetřovatelů Hermitage Capital v rozporu s ruskými zákony získal zhruba sedm procent akcií státní plynárenské firmy Gazprom. Údajně se tak stalo v době, kdy ruská vláda na odkup akcií státního monopolu vyhlásila embargo. Ruští vyšetřovatelé se obrátili na vedení moskevské odbočky britské banky HSBC, aby zpřístupnila informace o finančních transakcích Hermitage Capital. Pokud tak banka neučiní, vystaví se prý nebezpečí policejního zásahu.