V unii chce zůstat jen třetina Britů

Londýn - Pro setrvání své země v Evropské unii by nyní v referendu hlasovala pouze třetina Britů. Vyplývá to z ankety institutu Harris Interactive, kterou zveřejnil list Financial Times. List napsal, že výsledky zřejmě vyvolají poplach v proevropských kruzích v Británii, protože ukazují, že britskou veřejností se šíří protibruselské nálady.

Kdyby se referendum o členství v unii konalo dnes, 50 procent dotázaných dospělých Britů by hlasovalo pro odchod a 33 procent pro setrvání. Dalších 17 procent se nepřiklonilo ani k jedné variantě.

David Cameron dal najevo, že před případným referendem povede kampaň pro setrvání země v unii, ale také řekl, že nemá iluze, že by to byl snadný úkol.

Referendum možná v roce 2017

Cameron dlouho odolával tlaku protievropského křídla své Konzervativní strany na vypsání referenda o členství, ale nakonec v lednu ustoupil. Přislíbil referendum na rok 2017, pokud toryové vyhrají za dva roky parlamentní volby. Chce nejprve vyjednat návrat některých pravomocí z Bruselu a výsledek pak předložit ke schválení v lidovém hlasování.

Polovina Britů referendum vítá, proti je jen 21 procent. Ale z těch, kteří by nyní hlasovali pro odchod z unie, by jen 12 procent „určitě“ změnilo názor, pokud by se Cameronovi podařilo úspěšně vyjednat navrácení některých pravomocí z Bruselu. Ale celých 41 procent těchto Britů „určitě“ nezmění svůj odmítavý názor, ať Cameron vyjedná cokoli. Ostatních 47 procent změní názor jen „možná“.

David Cameron
Zdroj: ISIFA/EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Navíc není jisté, zda se Cameronovi vůbec podaří při jednání s ostatními členskými zeměmi zamýšlené pravomoci získat zpět. Velká většina Britů považuje za „velmi“ nebo „mimořádně“ důležité, aby se na britskou úroveň vrátilo rozhodování o imigraci a v otázkách justice.

Rozhodnutí o referendu vyvolalo nervozitu v Paříži, v Berlíně a ve Washingtonu, kde se spojenci obávají, že Británie by se mohla ocitnout mimo unii prakticky nedopatřením.

Budeme silní v unii i mimo ni, věří Britové

Podle průzkumu si 45 dotázaných myslí, že členství v EU je pro Británii stále výhodné, a 34 procent je přesvědčeno o opaku. Stejně tak se 86 procent respondentů v různé míře obává, že nejistota kolem britského členství v EU oslabí ekonomiku. Nicméně jen 31 procent se domnívá, že britská ekonomika by byla mimo unii slabší.

Setrvání v EU podporují vedle větší části vedení toryů také opoziční labouristé a vládní liberální demokraté, stejně jako odbory a organizace zaměstnavatelů. Proti je velká většina britského tisku.

Vydáno pod