Odveta za útok v mauzoleu: Írán zaútočil raketami na pozice IS v Sýrii

Íránské revoluční gardy v neděli zaútočily raketami země-vzduch na pozice Islámského státu ve východosyrské provincii Dajr az-Zaur. Podle gard bylo mnoho teroristů zabito. Šlo o odvetu za útoky spáchané minulý týden v Teheránu. K dalšímu incidentu pak došlo na jihu provincie Rakká, kde byl sestřelen syrský armádní letoun.

Íránská agentura Tasním oznámila, že byly cílem nedělního útoku základny radikálů ve východní Sýrii. Těm Írán připisuje odpovědnost za útoky z minulého týdne, kdy přišlo o život celkem 18 lidí.

Ozbrojenci a sebevrazi s bombami zaútočili 7. června na íránský parlament a na mauzoleum ajatolláha Rúholláha Chomejního. K odpovědnosti se přihlásil sunnitský Islámský stát (IS). Tato radikální skupina z velké části kontroluje i syrskou provincii Dajr az-Zaur.

Írán je v syrském konfliktu spojencem syrské vlády a má v zemi své vojáky i gardisty. Tvrdí, že tam působí jako poradci, ale Íránci jsou i na bojišti stejně jako členové libanonského šíitského hnutí Hizballáh, které je rovněž spojencem Damašku. 

Mezinárodní koalice prý sestřelila syrské armádní letadlo

Syrská televize v neděli s odvoláním na armádu uvedla, že mezinárodní koalice, která pod vedením USA bojuje proti radikálům, sestřelila na jihu provincie Rakká syrské armádní letadlo. Podle informací televize se letoun zřítil a pilot je nezvěstný. 

V syrském armádním prohlášení se uvádí, že „takzvaná mezinárodní koalice“ zaměřila na jihu Rakky jedno ze syrských vojenských letadel, které se účastnilo operace proti teroristickému Islámskému státu (IS). 

Americká armáda podle agentury Reuters oznámila, že americká stíhačka sestřelila syrské letadlo, které shazovalo bomby na syrské povstalce podporované Spojenými státy.

Podle agentury AFP v neděli vůbec poprvé vypukly pozemní boje mezi syrskou armádou a arabsko-kurdskými bojovými jednotkami podporovanými USA v provincii Rakká, kde koalice povstaleckých sil dobývá stejnojmennou baštu teroristické organizace Islámský stát (IS).