Juncker chce uspořádat Kohlovi evropský státní obřad

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker by chtěl bývalému německému kancléři Helmutu Kohlovi, který v pátek zemřel, vystrojit první „evropský“ smuteční obřad. Konat by se podle informací deníku Bild mohl ve Štrasburku, městě, které je symbolem německo-francouzského smíření.

„Už během života bylo Helmutovi Kohlovi uděleno čestné občanství Evropy, abychom tak uctili jeho mimořádné zásluhy,“ uvedl Juncker v rozhovoru poskytnutém deníku Bild. „Proto si Helmut Kohl nyní zaslouží evropský státní obřad, o který se osobně zasadím,“ dodal.

Bývalý německý kancléř a dlouholetý předseda Křesťanskodemokratické unie (CDU) Kohl zemřel v pátek ve věku 87 let. V roce 1998 mu Evropská unie udělila titul čestného občana Evropy. Kromě něj se tohoto vyznamenání dostalo již jen Jeanu Monnetovi a Jacquesu Delorsovi.

Evropskou smuteční ceremonii k uctění Kohla, která by byla první svého druhu, by chtěl Juncker uspořádat ve Štrasburku. Alsaské město bylo po staletí jablkem sváru mezi Německem a Francií a po druhé světové válce se stalo symbolem jejich usmíření, na kterém se značně podílel právě i Kohl.

„Helmut Kohl byl německý Evropan a evropský Němec,“ řekl předseda Evropské komise. „Utvářel osudy a dějiny tohoto kontinentu tím, že spojil lidi z východu a západu. To byla jeho zvláštní mise,“ dodal Juncker, který již v pátek záhy po oznámení Kohlova úmrtí označil německého exkancléře za „blízkého přítele“, „spojence“ a „velkého Evropana“.