Kerry se nemůže dovolat Lavrovovi

Washington/Moskva - Americký ministr zahraničí John Kerry se snaží telefonicky spojit se svým ruským partnerem Sergejem Lavrovem, ale ten mu nezvedá telefon. Podle mluvčí amerického ministerstva zahraničí Victorie Nulandové chce nový šéf americké diplomacie s Lavrovem mluvit o nedávném pokusném jaderném výbuchu v KLDR, nemůže se mu ale dovolat.

Podle Nulandové to není poprvé. „V poslední době se to stává. Když je ministr Lavrov na zahraniční cestě, telefony nám nebere. Reaguje, až když se vrátí domů. Na příčiny se musíte zeptat v Rusku,“ řekla Nulandová novinářům na tiskové konferenci ve Washingtonu.

Americká strana zanechala Lavrovovi několik vzkazů, že s ním chce ministr Kerry hovořit. Reakce se ale ve Washingtonu nedočkali, Lavrov byl v době telefonátu v jihoafrické Pretorii. Kerry mu podle Nulandové volal hned 12. února, kdy Pchjongjang pokusnou nálož odpálil, a opakovaně se s Lavrovem pokusil několikrát spojit i v dalších dnech.

O severokorejském jaderném testu mezitím americký ministr jednal se svými partnery z Japonska, Číny a Jižní Koreje. Ruské ministerstvo zahraničí odmlku v ministerské komunikaci nekomentovalo. Kerry podle Nulandové bere věc s nadhledem.