Obětí londýnského požáru už je třicet. Na radnici se snažili proniknout rozhořčení lidé

Požár má 30 obětí. Řadu lidí se ani nepodaří identifikovat, obává se policie (zdroj: ČT24)

Nejméně 30 lidí zahynulo kvůli středečnímu požáru věžového bytového domu v Londýně. Oznámil to šéf londýnské policie Stuart Cundy. Policejní vyšetřování se podle Cundyho zaměří také na otázku, zda byly v souvislosti s požárem spáchány trestné činy. Lidé v Kensingtonu v pátek vyšli na protest do ulic. Zamířili na radnici, kde se snažili proniknout dovnitř, aby tam předali seznam požadavků.

Deník The Sun v pátek ráno uvedl, že po požáru je stále pohřešováno 65 lidí. V péči lékařů zůstává 24 lidí, stav 12 z nich je kritický.

Na otázku, zda je podle něj možné, že si požár vyžádal přes 100 obětí, šéf londýnské policie ve čtvrtek odpověděl: „Doufám, že se počet obětí nevyšplhá k trojciferným číslům.“ Stuart Cundy dále uvedl, že prohledávání zdevastované budovy potrvá měsíce a je možné, že některé oběti požáru nebude možné nikdy identifikovat.

Požár podle policie pravděpodobně nebyl založen úmyslně

„Policie v noci na pátek zahájila trestní stíhání proti neznámému pachateli. Premiérka Theresa Mayová, která místo ve čtvrtek navštívila, oznámila, že proběhne řádné veřejné šetření,“ informuje Ivan Kytka, spolupracovník České televize v Londýně.

Ivan Kytka: Policie zahájila trestní řízení (zdroj: ČT24)

Policejní vyšetřování se podle Cundyho zaměří na otázku, zda byly v souvislosti s požárem spáchány trestné činy. Podle policisty však nic nenasvědčuje tomu, že by oheň byl založen úmyslně.

Plameny zachvátily 24podlažní budovu Grenfell Tower se 120 sociálními byty v noci z úterý na středu a zcela ji zničil.

Většina lidí v nejvyšších patrech domu zřejmě nepřežila

Jeden z přeživších deníku The Sun popsal, jak s rodinou z domu prchali. „V momentě, kdy jsme otevřeli dveře, zachvátil nás dým. Neměli jsme však na výběr, jelikož plameny začaly šlehat skrze okna,“ popsal.

Rodina musela sejít z 21. patra, přičemž neviděla nic před sebou. „Spolu s malými dcerami a mou těhotnou ženou, která je v sedmém měsíci, jsme museli po cestě překračovat těla,“ dodal zachráněný.

Většina lidí v nejvyšších patrech domu podle The Sun požár pravděpodobně nepřežila. Teplota žáru v budově překročila 1000 stupňů Celsia. Lékaři stále bojují o životy několika popálených pacientů.

„Musíme vědět, co se stalo“

Hasiči a policie v Londýně pokračují v práci na likvidaci následků neštěstí. Současně pokračuje vyšetřování možných příčin požáru. Starosta města Sadiq Khan žádá zveřejnění dílčích výsledků ještě v létě. Zatím přetrvává podezření, že za rychlé šíření ohně mohlo zateplení domu.

„Je pochopitelné, že obyvatelé jsou velmi rozhořčení a mají přímé otázky, které si žádají odpověď,“ uvedl starosta Khan.

Vláda nařídila úřadům po celé zemi přezkoumat v komunálních bytech protipožární opatření. „Musíme vědět, co se stalo. Potřebujeme vysvětlení. Dlužíme to rodinám, lidem, kteří přišli o své příbuzné, přátele, o svůj domov,“ prohlásila britská premiérka Theresa Mayová.

Na kensingtonskou radnici se v pátek snažili dostat lidé, aby tam předali seznam požadavků. Mezi nimi například žádají zveřejnění seznamu všech obětí, uvolnění peněz pro zasažené či kontrolu všech podobných budov z hlediska protipožárních opatření.

Demonstranti se pokusili proniknout do horních pater budovy, ale ostraha jim v tom v nastalé strkanici zabránila. Účastníci akce skandovali hesla jako „Chceme spravedlnost“ a „Vyveďte je ven“, zřejmě na adresu pracovníků úřadu a radních. Akce byla zorganizována s cílem vyvolat tlak na místní samosprávu.

Královna Alžběta i premiérka Mayová navštívily přeživší

Premiérka Theresa Mayová v pátek v jedné z londýnských nemocnic navštívila pacienty, kteří se při požáru zranili. Ministerská předsedkyně čelila vlně všeobecné kritiky za to, že se dosud s přeživšími nesetkala, přestože na místě tragédie ve čtvrtek byla.

Slíbila vytvořit fond s pěti miliony liber (150 milionů korun) na pomoc obětem. Peníze mají pokrýt naléhavé potřeby lidí, kteří přišli o střechu nad hlavou, včetně potravin a oblečení.

S přeživšími i pomáhajícími dobrovolníky se během pátku setkala také britská královna. Alžběta II. navštívila nemocnici asi hodinu před plánovaným přijetím českého prezidenta Miloše Zemana.

Přeživší oběti požáru už dříve navštívili londýnský starosta Khan nebo vůdce opozičních labouristů Jeremy Corbyn. „Stovky tisíc lidí v naší zemi bydlí ve věžácích. Velmi vysokých věžácích. Každý, kdo bydlí v takovém bytě, dnes musí pochybovat, zda je v bezpečí,“ prohlásil Corbyn.

Místní úřady se mezitím snaží přeživším poskytovat co nejúčelnější pomoc. Lidé uplynulé noci strávili ve sportovních zařízeních či hotelích, v nichž jim ubytování zajistily úřady. Zástupkyně městského úřadu v Kensingtonu a Chelsea slíbila, že všichni lidé, kteří se kvůli požáru ocitli bez střechy nad hlavou, budou mít do víkendu k dispozici nový byt.