KLDR se chystá na další jaderné a raketové testy

Peking – Severní Korea je prý připravena provést letos ještě jeden či dva jaderné testy a možná i další raketový test. Síla nové jaderné zkoušky by měla být deset kilotun TNT. Severní Korejci o svých záměrech dnes informovali svého klíčového spojence – Čínu. Činnost kolem raketových odpališť potvrzují i satelitní snímky pořízené americkými experty.

„Vše je připravené. Čtvrtý a pátý jaderný test a start rakety mohou být provedeny v brzké době, možná ještě letos,“ sdělil zdroj agentury Reuters, který má přístup k vysokým vládním činitelům v Pekingu i v Pchjongjangu. Podle něj by čtvrtá nukleární zkouška měla být silnější než ta třetí, jejíž síla dosáhla šesti až sedmi kilotun TNT, což je zhruba třetinová síla pumy Fat Man, kterou v srpnu 1945 svrhly Spojené státy na japonské město Nagasaki. U nového testu se předpokládá síla odpovídající deseti kilotunám TNT.

K testům má dojít v případě, že Washington nepřistoupí na přímé rozhovory se Severní Koreou a nezanechá své údajně nepřátelské politiky vůči Pchjongjangu. KLDR také požaduje, aby s ní Spojené státy podepsaly mírovou dohodu a navázaly diplomatické vztahy.

Pchjongjang zůstává od korejské války z let 1950 až 1953 technicky ve válečném stavu jak se Spojenými státy, tak s Jižní Koreou. Konflikt totiž skončil pouze příměřím, nikoli podpisem řádné mírové dohody. Soul a Washington ovšem jednání o mírové smlouvě podmiňují ukončením jaderného programu KLDR.

Izolovaný severokorejský režim v úterý oznámil, že úspěšně realizoval svou historicky třetí atomovou zkoušku. Vyvolal tím celosvětovou kritiku a odsouzení Rady bezpečnosti OSN.

Jihokorejský voják sleduje seismograf
Zdroj: ČTK/AP/Lee Jin-man

KLDR vylepšuje raketové odpaliště

Severokorejské přípravy na odpálení větších raket potvrzují i američtí experti – podle nich KLDR modernizuje jedno ze svých dvou raketových odpališť. Aktivity kolem nové opalovací rampy údajně odhalily také možné důkazy íránské pomoci.

„Významný pokrok byl od října 2012 zaznamenán na základně Tonghe,“ uvádí se v analýze zveřejněné na webových stránkách 38 North, které patří americko-korejskému institutu při Univerzitě Johnse Hopkinse v Baltimoru.

„Pokračuje stavba nové odpalovací rampy“, píše se v analýze, podle níž bude Pchjongjang díky modernizaci schopen testovat rakety „možná třikrát až čtyřikrát větší než raketa Unha (vypuštěná v prosinci 2012), až bude konstrukce dokončena“. Dostavba se předpokládá v roce 2016.

Nové rysy, jež byly na stavbě rozpoznány, se podobají těm, které jsou použity v odpalovacím komplexu u města Semnán v Íránu, uvedli američtí odborníci. Ti také potvrdili aktivitu kolem staré odpalovací rampy.

Severokorejské přípravy na start rakety
Zdroj: ČTK/AP/AP Photo

Plutonium nebo vysoce obohacený uran? Důkazy zatím chybí

Jihokorejským vědcům se zatím nepodařilo posbírat žádný radioaktivní spad po úterní severokorejské jaderné zkoušce. Není tedy zatím jasné, jaký druh zařízení Severokorejci odpálili a jaký udělali pokrok v jaderném programu.

Zatímco seismické údaje vrhly světlo na pravděpodobnou sílu podzemního testu - odhadovanou na šest až sedm kilotun -, prchavé radioizotopy by mohly ukázat, jaký druh štěpného materiálu byl použit. Experti především chtějí zjistit, zda KLDR přešla od plutonia, které použila při předchozích zkouškách v letech 2006 a 2009, na vysoce obohacený uran.

Pokud by se podařilo prokázat, že šlo o výbuch s využitím uranu, pak by se potvrdilo to, o čem se už dlouho spekuluje: že Severní Korea dokáže produkovat obohacený uran k využití ve zbraních, a pokračuje tak po cestě, jež ji povede k výrobě bomb a jaderných hlavic pro rakety. KLDR má významné zásoby uranové rudy a podle odborníků je mnohem snazší utajit obohacování uranu v centrifugách než obohacování plutonia v jaderném reaktoru.

Vydáno pod