K Zemi se přiblížila na dohled planetka, pozorovatelům nepřálo počasí

Praha - V blízkosti necelých 28 000 kilometrů kolem Země proletěla dnes večer planetka 2012 DA14. Těleso o délce kolem 45 metrů a hmotnosti zhruba 135 000 tun se podle expertů v žádném případě nemohlo srazit se Zemí. Pozorovatelům oblohy ve střední Evropě ovšem nepřálo počasí. Dlouho očekávanou astronomickou událost ale ráno nečekaně zcela zastínil skutečný průnik jiného asteroidu nad Ural.

Planetka 2012 DA14 se dostala níže, než létají geostacionární satelity. Nejblíže k Zemi byla ve 20:26 SEČ, kdy přeletěla nad pobřežím asijského ostrova Sumatra rychlostí 7,8 kilometru za sekundu. Kdyby tato planetka velikostí srovnatelná s tunguzským meteoritem dopadla na Zemi, byla by schopná zcela zničit město velikosti Prahy.

„V průměru se asteroid této velikosti do takové blízkosti Země dostává každých 40 let. Srážka s naší planetou hrozí každých 1 200 let,“ upřesnil specialista na objekty nacházející se blízko Země Donald Yeomans z amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA). Dráhu tělesa dokážou astronomové díky nejmodernější technice s velkým předstihem přesně spočítat. „Jeho dráhu známe naprosto přesně a můžeme zcela jistě říct, že pravděpodobnost zásahu Země je nulová. A nebezpečí, že by zasáhl satelit, je jen minimální,“ potvrdil Yeomans.

Tunguzský meteorit:

Nejznámější novodobý dopad planetky se odehrál v roce 1908 ve vzdálené neobydlené oblasti západní Sibiře u říčky Tunguzka. Meteor měl v průměru okolo 60 metrů, ale ještě před dopadem na povrch se rozpadl, a nevytvořil proto kráter. I tak ale vyvrátil stromy v okruhu 50 kilometrů a zvuk exploze prý byl slyšet až v Londýně.

Asteroid se dostal níže, než létají geostacionární satelity. Průlet planetky 2012 DA14 je i pro amatérské astronomy vzácnou příležitostí pro pozorování noční oblohy, i když počasí jim dnes ve střední Evropě nepřálo. Planetka měla být ve střední Evropě pozorovatelná po 20:48 v souhvězdí Panny, poté v souhvězdí Lva a zhruba kolem 22:30 by měla být u oje Velkého vozu.

Meteorický roj vystrašil Rusko

Pozornost světa se dnes ale upírala spíš do Ruska, kde nad Čeljabinskem svištěl zhruba desetitunový meteorit. Ve výšce 30 až 50 kilometrů se sice rozpadl, ale napáchal značné hmotné škody. Většinou od okenních tabulek rozbitých rázovou vlnou bylo zraněno přes 1 000 lidí. Některé úlomky vesmírného tělesa dopadly až na Zemi.

Kromě Čeljabinsku zaznamenala atmosférickou podívanou také města Jekatěrinburg a Ťumeň. Lidé, kteří propadali panice, se nejdříve domnívali, že explodovalo letadlo. Svědkové z Čeljabinsku tvrdí, že výbuch byl tak hlasitý, že připomínal zemětřesení a úder blesku.

Vydáno pod