Bajkal navštíví ročně milion turistů. Uklízí po nich ekologičtí aktivisté

Dobrovolníci čistí Bajkal (zdroj: ČT24)

Ruský Bajkal má pověst křišťálově průzračného jezera. Přestože je nejhlubší na světě, na většině míst bývalo vidět až na dno. I proto ho ročně navštíví milion lidí. Právě příliv turistů má ale také své negativní stránky, protože ne všichni se chovají tak, jak by se slušelo. Ekologičtí aktivisté proto vyhlásili generální úklid jezera.

Vyčistit dno Bajkalu se snaží dvaadvacet dobrovolníků. Přírodní div, který kdysi býval považován za symbol čistoty, potřebuje naléhavou údržbu. „Ponořili jsme se do hloubky třiceti metrů a našli převážně skleněné lahve, plechovky od piva, nějaké boty s podpatkem i bez a další podobné věci,“ vyjmenovává potápěčka Anna Šaratšichová. 

Akce představuje cosi jako ekologický a potápěčský maraton a dostala popisný titul 360 minut. „Potápěči, kteří se dostanou ke dnu Bajkalu, odpadky vyzvednou a umístí na dno symbolicky heslo: Zastavte znečištění,“ dodává pořadatelka Jekatěrina Jakovlevová. 

Bajkal navštíví každý rok nejméně milion turistů a jejich zájem o nejhlubší a zároveň nejstarší jezero na světě má i své odvrácené stránky. „I tady u břehů jsme našli hodně lahví a hodně konzerv. Ale hlavně lahví zejména od piva, vína a tak podobně,“ říká potápěč Alexander Rafael.

Bajkal není jedinou oblastí, již se dobrovolníci snaží zbavit nánosů lidské bezohlednosti. Ekologická kampaň zahrnuje řadu rezervací v celém Rusku. Impulsem k jejímu spuštění bylo sté výročí založení prvních chráněných oblastí v zemi.

Organizátoři se ale shodují na tom, že právě Bajkal si zaslouží mimořádnou pozornost. Nejen pro svou nepopiratelnou krásu, ale mimo jiné i proto, že svým objemem představuje celých dvacet procent světových zásob čisté, sladké a vysoce kvalitní vody.