Hvězdy a pruhy vlají nad Spojenými státy už 240 let

Před 240 lety vznikla americká vlajka (zdroj: ČT24)

Druhý kontinentální kongres ve Filadelfii schválil před 240 lety, 14. června 1777, vlajku s bílými hvězdami na modrém poli a červenobílými pruhy jako oficiální vlajku USA. Od té doby slaví Američané tento den vlastenecký svátek - Den vlajky, kdy se konají slavnosti a průvody, shromáždění veteránů, slavnostní vztyčování vlajky nebo ceremoniální pálení poškozených a starých kusů.

Od svého vzniku má americká vlajka šest bílých a sedm červených podélných pruhů symbolizujících 13 původních britských kolonií, které v roce 1776 utvořily Spojené státy americké.

Hvězd na modrém poli bylo nejdříve také 13, ale při přijetí každého dalšího státu do unie se jejich počet zvýšil. Od roku 1960 je jich 50, stejně jako amerických států. Hlavní město Washington, které má samostatný status, ani zámořská území vlastní hvězdu na vlajce nemají.

Současnou podobu americké vlajky ovlivnil i potomek českých přistěhovalců Joseph Vrtel, který navrhl, jak by měla vlajka s přibývajícími hvězdami vypadat. Vrtel navrhl podobu vlajky pro 50 až 54 hvězd.

„My vexiologové jsme k těmto informacím poněkud skeptičtí, ale je pravda, že v 50. letech namaloval několik návrhů,“ přiznává Aleš Brožek z České vexiologické společnosti. Zdůraznil však, že v polovině 20. století byl ve Spojených státech zájem o podobu vlajky velký a je tedy možné, že vláda vybrala návrh, který byl tomu Vrtelovu podobný.

Při vystavování vlajky USA platí přísná pravidla: nesmí být před nikým a ničím skloněna, nesmí se dotknout země a visí-li přes noc, musí být osvětlena.

Vlajkový kodex schválený Kongresem také zapovídá užití vlajky k reklamním účelům nebo její tisk na čalounění, kapesníky, ubrousky, krabice nebo cokoli, co se po použití zničí. Toto pravidlo stejně jako zákaz reklamy se ovšem zcela běžně a ve velkém porušuje, aniž by to budilo sebemenší pohoršení. Za porušení vlajkových předpisů žádné tresty nehrozí.

Vydáno pod