Benátky nově: bez fastfoodů i bez nových hotelů

Žádné kebaby a fastfoody, na náměstí svatého Marka jen se vstupenkou. Benátky se snaží omezit počet turistů, kteří každoročně město zaplaví. Nově městské zastupitelstvo předložilo plány na omezení výstavby a otevírání nových hotelů.

Benátky každoročně navštíví téměř 30 milionů turistů. Město se ale rychle vylidňuje, a pokud bude populace klesat stále stejným tempem, nezbude tam podle místních médií do roku 2030 jediný rezident. Populace Benátčanů se totiž za šedesát let snížila z 175 tisíc na 55 tisíc. A stovky z nich před rokem prostestovaly proti ohromnému počtu turistů, kteří každým dnem přijíždějí.

Omezit počet turistů by měl nový plán, který má v rámci dnů město schválit. Developeři by na základě nové vyhlášky nemohli měnit stávající budovy na hotely a ubytovací zařízení. Zákaz by se dotkl i rozšiřování těch již existujících. Půjde však pouze o hotely v centru, na turisticky navštěvované lokality, jako jsou ostrovy Giudecca nebo Lido, se zákaz vztahovat nebude.

obrázek
Zdroj: ČT24

Uniknou mu také ti, kdo poskytují ubytování v soukromí, mezi nimi i kontroverzní portál Airbnb. Na tento typ ubytování by se podle serveru Corriere del Veneto měla aplikovat zvlášť vytvořená pravidla. Přijíždějící turisté si přitom jen v historickém centru mohou vybírat z ubytování ve více než 25 tisících pokojů.

Ve městě už v květnu začal platit zákon, který zakazuje otevírání nových kebabových a dalších fastfoodových stánků, které „nejsou v souladu“ s kulturním dědictvím Benátek. Omezit by se měl ale také počet stánků, které mohou prodávat krájenou pizzu. Konzumace jídla z řetězců rychlého občerstvení je zakázána například i na náměstí svatého Marka.

Obyvatelé krom rozšiřování hotelů a odlivu místních protestovali i proti velkým výletním lodím, které kolem města proplouvají. Unesco by kvůli převládajícím problémům mohlo přidat Benátky na seznam ohrožených míst. Připojily by se tak například k Aleppu nebo Damašku. Zda se jedno z nejznámějších italských měst na seznam dostane, by měl v červnu řešit Výbor světového dědictví.