Útočník, který postřelil člena americké Sněmovny, je mrtev. Podlehl svým zraněním

Střelec zaútočil na baseballový tým Kongresu (zdroj: ČT24)

Čtyři lidi včetně republikánského poslance Kongresu Steva Scaliseho postřelil v Alexandrii ve státě Virginia starší levicový aktivista, který podle vzkazu na svém facebookovém účtu chtěl „zničit“ Donalda Trumpa a jeho společníky. Šestašedesátiletý James Hodgkinson zaútočil palbou na skupinu poslanců a zaměstnanců parlamentu, kteří měli v Alexandrii poblíž Washingotnu baseballový trénink. Policisté útočníka zastřelili.

Trump je zrádce, Trump zničil naši demokracii, je načase zničit Trumpa aspol.
James Hodgkinson
pachatel útoku v Alexandrii na svém facebookovém profilu

Podle lékařů útočník Scaliseho postřelil do levého boku. Politik utrpěl zlomeniny některých kostí, poranění vnitřních orgánů a vážně krvácel. V nemocnici se podrobil operaci, bude ale muset podstoupit ještě několik dalších, uvedli zdravotníci. Zůstává tak nadále v kritickém stavu.

Scaliseho v nemocnici navštívil prezident Trump s manželkou Melanií. Podle Bílého domu mu donesli květiny a pohovořili s jeho rodinou. Mluvčí prezidenta Sean Spicer označil scénu nad Scaliseho nemocničním lůžkem za „emotivní“.

Hlava státu zrušila svůj středeční oficiální program, stejný krok učinila i Sněmovna reprezentantů, kde Scalise působil jako tajemník frakce republikánů. 

Projev Donalda Trumpa ke střelbě ve Virginii (zdroj: ČT24)

K incidentu došlo v Alexandrii na předměstí Washingtonu během tréninku republikánského baseballového týmu před čtvrtečním zápasem s demokraty. Na místě bylo kolem pětadvaceti lidí, pět z nich muselo být se zraněním převezeno do nemocnice. Při incidentu byli rovněž zraněni dva členové kongresové ochranky, a také asistent dalšího člena Sněmovny Rogera Williamse, o jehož stavu média neinformují.

Steve Scalise
Zdroj: Reuters

Člen Sněmovny reprezentantů Mo Brooks, který se v okamžiku střelby nacházel na hřišti, popsal, že útočník střílel z poloautomatické pušky. „Zahlédl jsem ho ale jenom na jednu dvě vteřiny,“ řekl stanici CNN. Podle Brookse stihl útočník vystřelit zhruba padesátkrát, než střelbu opětovala přítomná ochranka.

Republikánský senátor Jeff Flake zase řekl médiím, že střelba trvala asi deset minut. Podle Flakea byl střelec před zadržením rovněž postřelen.

Příznivec Bernieho Sanderse

Aktér činu, James Hodgkinson, byl zřejmě dobrovolným aktivistou během volební kampaně Bernieho Sanderse. Podle agentury AFP se Hodgkinson ze sympatií k Sandersovi vyznal na svém facebookovém profilu.

Levicový senátor Bernie Sanders, který loni soupeřil s Hillary Clintonovou o nominaci demokratů na prezidentský úřad, čin označil za hrůzný a vyjádřil nad ním smutek.

Události: střelba na baseballový tým Kongresu (zdroj: ČT24)

„Kdyby tam nebyla kongresová ochranka, byl by to masakr,“ řekl televizi MSNBC senátor Rand Paul, který se rovněž ranního tréninku účastnil.

Ke střelbě se vyjádřil už i prezident Donald Trump, který uvedl, že on i viceprezident jsou informováni a situaci průběžně sledují.

Poslední podobný útok na amerického zákonodárce se odehrál v lednu 2011 na mítinku republikánské kongresmanky Gabrielle Giffordsové. Střelec Jared Lee Loughner zabil šest lidí a dalších 12 zranil. Giffordsová, která byla hlavním cílem útoku, vážné trauma mozku přežila s následky. Loughner byl v roce 2012 odsouzen na doživotí bez možnosti propuštění.