Německé školství má novou - snad neopisující - ministryni

Berlín - Německou ministryní školství se stala Johanna Wankaová. V úřadu nahradila Annette Schavanovou, která minulý týden na funkci rezignovala poté, co jí univerzita v Düsseldorfu kvůli opsané dizertační práci odebrala doktorský titul. Jednašedesátiletá Wankaová ministerský post převzala sedm měsíců před parlamentními volbami, po nichž ho možná bude muset uvolnit.

Do úřadu ministryni jmenoval německý prezident Joachim Gauck, který zároveň poděkoval odcházející Schavanové a vyzdvihl její zásluhy o německé školství a vědu. O její plagiátorské aféře, kvůli níž čelila kritice a tlaku nejen od opozice, ale i od akademické obce, se Gauck nijak nezmínil.

Wankaová je členkou křesťanských demokratů (CDU) kancléřky Angely Merkelové a s vedením školství má bohaté zkušenosti. V letech 2000 až 2009 řídila tento resort v Braniborsku a od roku 2010 v další spolkové zemi Dolním Sasku. Po nedávném neúspěchu CDU v dolnosaských zemských volbách, v nichž se k vládě v Hannoveru dostali do té doby opoziční sociální demokraté a Zelení, by Wankaová musela svůj dosavadní post beztak opustit.

U nové ministryně Gauck připomněl, že po jeho osobě a po kancléřce Angele Merkelové přichází do vysokého úřadu další Němec původem z komunistické NDR. „Patříme k lidem z východu Německa, kteří si mnoho let svého života nemohli dovolit ani snít o tom, co s námi a naší zemí jednou bude,“ uvedl Gauck.

Jmenovacího ceremoniálu v zámku Bellevue se zúčastnila i Schavanová, kterou prezident k dnešku oficiálně uvolnil z funkce. „Mnoho lidí lituje, že politika školství a vědy už nebude ve vašich rukách,“ prohlásil prezident na adresu odcházející ministryně.

Svou rezignaci oznámila už v sobotu a zdůvodnila ji snahou nepoškodit svou aférou CDU a vládu. Že by ve své doktorské práci podváděla, ale nadále rozhodně odmítá a odebrání titulu chce napadnout u soudu.

Ani politikům se opisování nevyhýbá

Schavanová, jež patří k nejbližším spojencům Merkelové, rozšířila řady politiků, které opisování ve vědecké práci stálo křeslo. K nejvýše postaveným „obětem“ těchto afér patří bývalý maďarský prezident Pál Schmitt, který z funkce odstoupil loni v dubnu poté, co mu domovská Semmelweisova univerzita odebrala doktorský titul. O titul doktora práv přišel předloni také tehdejší populární německý ministr obrany Karl-Theodor zu Guttenberg.