Taxi s ženami pro ženy

Dillí - Bezpečnost žen je teď v Indii velmi probíraným tématem. Přispěl k tomu případ znásilněné indické medičky, která zemřela poté, co ji napadla šestice mužů. I proto teď v Dillí zažívá jediná ženská taxislužba velký nápor. Řidičky i pasažérky jsou výhradně ženy, které se tak mohou cítit bezpečněji.

„Když jedu s naším taxíkem po ulici, jsem velice pyšná. Je to jediná taxislužba pro ženy, a já jsem žena,“ říká jedenatřicetiletá Šanti Šarma. „Chceme podpořit ženy, zajišťujeme jim bezpečí,“ dodává.

Šarma je jednou z osmi taxikářek firmy Women by Women. Od loňského prosince, kdy došlo k brutálnímu znásilnění mladé Indky v autobusu, mají taxikářky plno práce. Ženy už nechtějí jezdit veřejnou dopravou. Prý tady dennodenně čelí sexuálnímu obtěžování nebo dokonce násilí. Ženské taxíky mají skoro dvakrát tolik zákazníků než před osudným útokem na mladou ženu.

Start ryze ženské taxislužby přitom nebyl jednoduchý. Některé řidičky v životě neseděly v autě, jen jako cestující, a proto se musely naučit řídit. Musely se také dovzdělat v silničních předpisech nebo v první pomoci a také se naučily sebeobranu. Jednu z žen totiž napadl její mužský kolega, když zrovna tankovala benzin.

Právě taxikáři nevidí ženy za volantem moc rádi. „Když někde parkuju, je tam vždycky spousta mužů, vždycky se jich dá tak pět šest dohromady a potloukají se kolem,“ říká Šanti. Stěžuje si navíc, že to není lepší ani přímo na silnicích. Řidiči-muži na ni často troubí a ona má tak co dělat, aby se vyhnula nejrůznějším kolizím.

Právě kvůli násilí na ženách dnes vyšly do ulic tisíce lidí v Nepálu, Afghánistánu, na Filipínách. Přidali se k nim i Australané, kteří pochody podpořili tancem. K demonstracím si záměrně vybrali dnešní den svatého Valentýna, kdy si lidé mají vzájemně vyjadřovat lásku.

Den proti násilí na ženách tématem ve Studiu ČT24 (zdroj: ČT24)
Vydáno pod