Američan propuštěný z KLDR je údajně v kómatu

KLDR propustila amerického studenta Otto Warmbiera. Oznámil to ministr zahraničí USA Rex Tillerson, podle kterého vyjednala propuštění americká diplomacie na příkaz prezidenta Donalda Trumpa. Podle zdrojů listu The Washington Post se na USA obrátili sami zástupci KLDR s tím, že je mladík v kómatu.

Dvaadvacetiletý Warmbier je už podle Tillersona na cestě domů, kde jej po více než roce a půl znovu uvidí jeho blízcí. Zadržen byl loni v lednu kvůli pokusu ukrást plakát s politickou tematikou z hotelu v Pchjongjangu. O dva měsíce později dostal trest 15 let těžkých prací za protistátní činnost.

Washingtonský deník s odkazem na zdroje z Trumpova okolí uvedl, že převoz Warmbiera nařídil prezident kvůli zdravotním důvodům poté, co USA minulý týden kontaktovali severokorejští zástupci. Ti údajně americkým diplomatům sdělili, že Warmbier onemocněl botulismem, závažnou paralyzující nemocí způsobenou intoxikací. Když mu prý byla podána uspávací pilulka, upadl do kómatu, z něhož se dosud neprobral.

„V této chvíli to bereme tak, jako by šlo o nešťastnou náhodu. Ještě dnes večer uvidíme svého syna Otta,“ řekl listu mladíkův otec Fred Warmbier. Vzhledem k nedostatečné úrovni zdravotnictví v KLDR je těžké říci, zda byli tamní lékaři schopni poskytnout Američanovi adekvátní péči, poznamenal list.

Spojené státy stále jednají také o propuštění dalších tří Američanů vězněných severokorejským režimem.

Bývalý basketbalista Rodman je po třech letech znovu v KLDR

Otto Warmbier se dostal na svobodu v době pchjongjangské návštěvy nědejšího slavného basketbalisty Dennise Rodmana, kterého pojí se severokorejským vedením dobré vztahy. Televize CNN spekulovala, že by se Rodman v KLDR mohl angažovat ve prospěch čtyř zadržovaných Američanů.

Horizont ČT24: Rodman přijel na návštěvu KLDR (zdroj: ČT24)

Ministerstvo zahraničí Spojených států se ale k Rodmanově „basketbalové diplomacii“ nechce znát. O jeho nynější cestě vědělo, basketbalista ale prý není pověřený žádným oficiálním úkolem.

Rodman, známý svými výstředními postoji, navštívil KLDR už nejméně čtyřikrát a je jedním z mála Američanů, kteří se osobně setkali se severokorejským diktátorem Kim Čong-unem.

Naposledy byl v Pchjongjangu v lednu 2014, kdy se spolu s několika svými bývalými spoluhráči předvedl i při basketbalovém zápasu. Údajně to měl být dárek Kimovi, který je prý velkým basketbalovým fanouškem.

Bývalý hráč NBA Dennis Rodman na letišti v Pekingu, odkud pokračoval do KLDR
Zdroj: ČTK/AP

Jeho cesta se uskutečňuje v době, kdy se vztahy mezi Washingtonem a Pchjongjangem dál výrazně zkomplikovaly kvůli opakovaným jaderným a raketovým testům severokorejského režimu.