Do roka stáhneme polovinu afghánských jednotek, oznámí Obama

Washington - Americký prezident Barack Obama přednese své tradiční poselství o stavu unie až za několik hodin (ve středu ve 3:00 ráno evropského času), již nyní ale prosakují informace, o čem bude mluvit. Jedním z témat projevu bude americké nasazení v Afghánistánu. Podle zdroje obeznámeného s přípravou projevu Obama dnes mimo jiné oznámí, že americká armáda do roka stáhne z Afghánistánu 34 000 svých vojáků, tedy asi polovinu nynějšího kontingentu. Dále se určitě dotkne dnešního nukleárního testu v Severní Koreji.

Obama již dříve oznámil, že ukončí válku v Afghánistánu do konce roku 2014 a předá odpovědnost za bezpečnost země afghánské armádě. Spojené státy tam nyní mají asi 66 000 vojáků, ještě v roce 2010 jich bylo sto tisíc.

Šéf Bílého domu by měl v projevu mluvit i obecně o budoucnosti amerického angažmá v Afghánistánu. Jeho administrativa se stále rozhoduje, jaká bude americká vojenská přítomnost v Afghánistánu po skončení války. Bílý dům tvrdí, že nevylučuje, že odejdou úplně všichni američtí vojáci. Pravděpodobnější ale je, že malý počet v zemi zůstane.

Někteří analytici i představitelé Pentagonu se obávají, že příliš rychlý odchod z Afghánistánu s sebou nese riziko zhroucení afghánského státu. V nejhorším případě by se mohla otevřít cesta pro vládu Talibanu. Na druhou stranu průzkumy ukazují, že Američané jsou afghánskou válkou unaveni a většina z nich si myslí, že by tam už američtí vojáci neměli umírat. 

Ostatky amerického vojáka zabitého v Afghánistánu
Zdroj: Brennan Linsley/ČTK/AP

Angažmá americké armády a další zahraniční témata, jako dnešní jaderná zkouška KLDR či situace na Blízkém východě, budou v rámci poselství spíše okrajovými. Obama se dnes pravděpodobně zaměří především na ekonomické otázky. Ve snaze o podporu růstu chce navrhnout investice do infrastruktury, do vývoje čistých zdrojů energie a do vzdělání. Rozpočtový schodek chce snižovat tak, aby nezatížil střední třídu, chudé a seniory.

Ilustrační foto
Zdroj: ISIFA/Getty Images/John Moore

Na společném zasedání obou kongresových komor prý bude také naléhat, aby zvažovaná reforma imigračního systému nabídla asi 11 milionům nezákonných přistěhovalců v USA jasnou cestu k získání občanství. Jedním z důležitých témat má být přísnější kontrola střelných zbraní, o které se začalo opět mluvit po prosincovém masakru na základní škole v Newtownu.

Projev budou sledovat desítky milionů

Ačkoliv by se dalo předpokládat, že v roce, kdy nově zvolený prezident přednesl svůj inaugurační projev, bude poselství o stavu unie pouhou formalitou, není tomu tak. Zpráva o stavu unie je vždy velkou událostí, kterou sledují desítky milionů Američanů. V hlavním vysílacím čase večer ji přenáší několik televizních kanálů.

Obama v Kongresu
Zdroj: ČT24/ISIFA

Pravidelně se například pozoruje, kteří politici či osobnosti usednou v sále a na čestných místech pro hosty. Minimálně pod stejným drobnohledem, jako bývá prezidentova zpráva, bude reakce republikánů. Letos reakci republikánské opozice přednese vycházející hvězda strany Marco Rubio. Příznivé průzkumy veřejného mínění dokazují, že Obama má nyní nad republikány, kteří se dosud pořádně nevzpamatovali z listopadové prohry v prezidentských volbách, navrch.

Vydáno pod