Nouzové přistání a zatýkání v Německu. Podezřelí cestující se v letadle bavili o terorismu

Letadlo společnosti EasyJet v sobotu večer nouzově přistálo v Kolíně nad Rýnem. Důvodem byla podezřelá konverzace tří cestujících na téma terorismu, ale i podezřelé zavazadlo na palubě. Pasažéři byli zatčeni, následně je ale policie bez obvinění propustila. Letiště na tři hodiny přerušilo leteckou dopravu.

Stroj mířil ze slovinské metropole Lublaň do Londýna. Pilot se rozhodl neplánovaně přistát v Kolíně nad Rýnem poté, co cestující informovali palubní personál, že „několik lidí diskutovalo o záležitostech týkajících se terorismu“, sdělil mluvčí regionální policie. Podle bulvárního Bildu se podezřelí bavili o „bombě“ a „výbušninách“.

Zmíněnými třemi muži byli Britové ve věku 31, 38 a 48 let, pracovali pro firmu z Británie a vraceli se ze služební cesty. „Trestní vyšetřování bylo zastaveno, nenašly se žádné důkazy. My předpokládáme, že zde žádné skutečné nebezpečí nebylo,“ citovala agentura Reuters mluvčího místní policie.

Letoun Airbus 319 přistál v Kolíně nad Rýnem kolem 18:00 SELČ. Federální policie evakuovala skluzavkami z letadla 151 pasažérů a stroj prohledala. Na izolovaném místě odpálila zavazadlo, které patřilo jednomu z podezřelé trojice cestujících.

Podle mluvčího našli teoreticky podezřelé kabely. Nic nebezpečného v batohu ani na palubě letadla ale nalezeno nebylo.

Cestující měli možnost přespat v hotelu a během neděle by se měli dostat do cílové destinace. „Děkujeme pasažérům za pochopení. Jejich bezpečí, stejně jako bezpečí posádky je naší nejvyšší prioritou,“ sdělil EasyJet.

Na letišti byla mezi 19:00 a 22:00 přerušena letecká doprava a deset letů směřujících do Kolína nad Rýnem v tomto časovém intervalu bylo odkloněno. Dvacítka odletů byla odložena. 

Německo je po několika džihádistických útocích v zemi i dalších evropských státech v pohotovosti. Úřady nedávno evakuovaly největší německý rockový festival, třídenní Rock am Ring, kvůli obavám z možné teroristické hrozby, která se následně ukázala jako neopodstatněná.