Letošní ramadán je nebývale krvavý. Islámský stát útočil, kde mohl

Horizont ČT24: Útoky islamistů během ramadánu (zdroj: ČT24)

Největší muslimský svátek ramadán je v polovině, už nyní je ale jasné, že Islámský stát (IS) prvních 14 dnů postního a modlitebního měsíce využil k rozsáhlé teroristické kampani. Šíře zásahu je výjimečná - od Londýna po Teherán, od Káhiry po Melbourne, západní cíle vedle čínských, muslimské oběti vedle křesťanských, sunnité vedle šíitů.

IS šíří teror a zkázu na globální úrovni a během ramadánu ještě přidal na intenzitě. Jakýkoli čin spáchaný v tomto období se totiž podle muslimů násobí a útočníci tak mohou mít dojem, že mučedníky v ráji čeká větší odměna.

Skupiny napojené na IS nebo jeho osamělí příznivci již útočili a zabíjeli ve Velké Británii, Francii, Egyptě, Nigérii, Iráku, Íránu, Pákistánu, Austrálii a na Filipínách.

„Islámský stát si nelze představit jako hierarchizovanou organizaci, nebo dokonce státní uskupení. Je to hlavně značka, ke které se hlásí celá řada skupin prakticky po celém světě a jejich aktivity téměř nejde koordinovat. Jsou to spíše lokální boje, které by se vedly asi i nezávisle na Islámském státu,“ vysvětluje bezpečnostní analytik Josef Kraus.

Za pozornost stojí útok v Teheránu - sunnitský IS totiž poprvé zaútočil na šíitskou islámskou republiku, paradoxně jednu z nejbezpečnějších zemí v regionu. Atentátníci si vybrali symbolická místa - parlament a mauzoleum ajatolláha Chomejního, kde zabili 17 lidí a desítky jich zranili.

„Nejen úřady, ale celý íránský národ se v takovýchto situacích obvykle sjednotí. Všichni si navzájem podávají ruce, aby ten problém vyřešili, zlepšili tu situaci a přijali tvrdší opatření s cílem zabránit opakování takových teroristických útoků,“ konstatoval íránský politický analytik Hamid Gholamzadeh.

Na Filipínách pak vládní jednotky svádí boje se skupinami napojenými na IS rovnou o celé město Marawi na ostrově Mindanao. Teroristé ho podle Manily plánovali obsadit právě se začátkem ramadánu.

Boje ale propukly o několik dní dřív kvůli nepodařené razii bezpečnostních složek v úkrytu jednoho z nejhledanějších teroristů světa Isnilona Hapilona.

„Je to mezinárodní problém. Děláme vše pro to, abychom potlačili IS a zastavili jejich šíření v naší zemi. Problém spojený s organizací IS, Islámských státem nebo chalífátem nastoleným v jedné zemi je v tom, že není škodlivý pouze pro tuto zemi, nebezpečný je i pro okolní státy,“ podotkl mluvčí filipínského prezidenta Martin Andanar.

IS vyhrožuje balkánským zemím

Nově radikálové hrozí Balkánu. Článek v online časopisu výslovně varuje Chorvaty a Srby, že se stanou terčem útoků kvůli masakrům balkánských muslimů za války v 90. letech.

Občanská válka v Bosně a Hercegovině (1992-1995) byla nejkrvavější kapitolou rozpadu Jugoslávie. Během více než tří let si vyžádala na 100 tisíc mrtvých a statisíce lidí musely opustit své domovy. Více než 8000 bosenských Muslimů bylo v roce 1995 zabito v Srebrenici.

Teroristé rovněž varují odpadlíky od islámu. Tvrdí, že všichni odpadlíci od víry, ať už jsou z Bosny, Albánie, Kosova, Makedonie, Srbska nebo Černé Hory, budou „zlikvidováni“ pomocí „šavlí a dýk“, pokud se nevrátí k islámu. „Brzy budou vojáci chalífátu pochodovat ulicemi Bělehradu, Záhřebu, Sarajeva, Tirany, Prištiny, Skopje a dalších měst. Budou utrhávat hlavy a prolévat krev bezvěrců,“ stojí v příspěvku.

V místech svého zrodu je ale IS na pozemním bojišti v defenzivě. V Iráku ztrácí svou hlavní baštu Mosul a rebelové v Sýrii odstartovali dlouho očekávanou ofenzivu na město Rakká.

Arabsko-kurdské povstalecké jednotky, které chtějí poslední baštu IS dobýt, zahájily s podporou USA útok tento týden. Boje o město budou ale podle velitele koaličních jednotek, amerického generálporučíka Steva Townsenda „dlouhé a obtížné“. Podle expertů mohou trvat několik měsíců.

„V této kampani proti IS v Iráku a Sýrii, kterou jako koalice podporujeme, už IS přišel o téměř 55 tisíc kilometrů čtverečních z území, které dřív kontroloval. Přes čtyři miliony lidí, kteří pod jeho vládou žili, jsou nyní svobodní,“ uvedl zvláštní vyslanec USA v koalici proti IS Brett McGurk.

IS chce ovšem jako organizace přežít, a tak láká nové příznivce i sponzory a zvyšuje svou aktivitu v zahraničí. Podle odborníků se navíc snaží udržet náskok nad svým hlavním rivalem Al-Káidou. Ta teď sice není ve středu pozornosti, stále ale funguje.

„Teď má (IS) ještě poslední šanci ze své pozice, že představuje jakousi pseudostátní entitu, vyzývat někoho dalšího k boji, než se propadne do úrovně – řekněme Al-Káidy – to znamená jakési bezhlavé sítě, bez jádra a zázemí,“ konstatoval Kraus s tím, že pokud by nyní byla Al-Káida ve svých aktivitách úspěšná, mohla by IS časem „přebít“.

Skupina útočníků zabila v pátek na severu Mali tři guinejské vojáky z mírové mise OSN. Zemřeli přímo před základnou, která se krátce předtím stala terčem minometného útoku. Za poslední měsíce už v rámci mise vedené Francouzi zemřelo v Mali víc než sto vojáků, na něž útočí nejčastěji právě Al-Káida.