Kdo je Benedikt XVI.? Nálepka „kontroverzní“ rozhodně nestačí

Vatikán - Papež Benedikt XVI. oznámil, že opustí svůj úřad. Chystá se rezignovat 28. února. Pětaosmdesátiletý Němec Joseph Ratzinger zastával úřad římského biskupa od dubna 2005, kdy nahradil zesnulého Jana Pavla II. a stal se tak již 265. mužem v čele katolické církve. Záhy získal obraz papeže podstatně kontroverznějšího. Poklidné vatikánské vody rozbouřila i informace, že byl členem Hitlerjugend. Sám Ratzinger se popisuje jako prostý muž, ostatní o něm mluví jako o inteligentním a poněkud stydlivém. Kdo je Benedikt XVI.?

Joseph Ratzinger se narodil 16. dubna 1927 v bavorském městečku Marktl nad Innem do rodiny četníka a kuchařky. V mládí byl krátce členem Hitlerjugend, kam se údajně musel zapsat proti své vůli. Tato skutečnost se také stala nejdiskutovanější částí jeho života poté, co nastoupil ve Vatikánu do papežského úřadu. Členství v organizaci bylo přitom definované zákonem a prakticky povinné.

„V 50. letech a 60. letech byl každý, kdo žil v České republice, pionýrem nebo v SSM. Nikdo se nás na to neptal. Stejně tak to bohužel bylo i za nacismu,“ hájí papeže kněz Jan Balík. Na konci války Ratzingera neminul ani Wehrmacht - z něj ovšem dezertoval a nakonec upadl na několik měsíců do amerického zajetí. Po válce vystudoval teologii a filozofii v Mnichově, v roce 1951 byl vysvěcen na kněze. V roce 1959 získal profesuru na univerzitě v Bonnu, ve svých padesáti letech se stal mnichovským arcibiskupem i kardinálem. Patřil mezi nejbližší poradce svého předchůdce. 

Pancéřový kardinál - konzervativec, způsobující rozruch

Benedikt XVI. se řadí mezi konzervativní členy katolické církve. Díky svému odporu vůči ženskému svěcení, homosexuálním kněžím, potratům, rozvodům a životu bez Boha si vysloužil přízvisko pancrkardinál. Jako nejlepší zbraň proti chorobě AIDS doporučil sexuální zdrženlivost. Na druhou stranu reprezentuje i klasické křesťanské postoje: Kritizoval trest smrti, válku v Iráku a narůstající rozpory mezi bohatými a chudými. „Náboženství může a mělo by přispět k odpouštění a usmíření. Ale také k potírání násilí, rasismu, totalitarismu a extremismu,“ řekl papež.

Mýlil by se ten, kdo by se domníval, že duchovní úřad papeže nemůže způsobit rozruch. Benedikt XVI. to dokázal po pouhém roce ve funkci, kdy svými výroky o islámu popudil muslimskou obec. Při projevu na řezenské univerzitě papež citoval byzantského císaře ze 14. století: „Ukažte mi, co Mohammed přinesl nového, a uvidíte, že jsou to samé špatné, nelidské věci, jako příkaz šířit jeho víru mečem.“ Následnou aféru se snažil utišit návštěvou mešit v Turecku, Jordánsku i Izraeli.

Pozdvižení vzbudilo i rozhodnutí o rehabilitaci britského biskupa Richarda Williamsona, který popřel rozsah holocaustu a existenci plynových komor. V souvislosti s podobnými kroky či výroky je papeži vytýkána jistá „neobratnost“, staví jimi církev do středu zájmu a zároveň se tím Benedikt XVI. odlišuje od Jana Pavla II.

Papež Benedikt XVI. je dodnes srovnáván se svým předchůdcem Janem Pavlem II. Ten, jakožto první neitalský papež od 16. století, který navíc přispěl k rozbití železné opony, byl zvlášť ve východní Evropě ikonickou postavou. To se Ratzingerovi, původem z Německa, zatím nepodařilo. Obě hlavy katolického světa přitom mají stejné cíle: navrátit lidi k Bohu, obhajovat manželství, bránit nenarozené a utlačované a modlit se za mír, spravedlnost a vykoupení chudých. Rozdíl je především v povaze obou papežů.

Lidé obdivují jeho intelekt, vzdělání a vědeckou i církevní kariéru

„Papež Benedikt XVI. je člověk, který především studuje. Který se noří do ticha. Do samoty. A přemýšlí. To neznamená, že by nekomunikoval, papež samozřejmě komunikuje víc, než je schopný kdokoliv z nás, ale samozřejmě nemá tolik kontaktů, takových těch lidských, protože je jiné nátury,“ poznamenal kněz Jan Balík.

Stávající přínos Benedikta XVI. je v navázání oficiálních vztahů s Čínou a také v zájmu o osud křesťanských komunit v muslimských zemích. Navzdory kontroverzím kvůli zmiňovanému projevu v Řezně Benedikt XVI. také inicioval výraznější dialog mezi křesťanstvím a islámem. V Římě se pravidelně scházejí smíšené komise mohamedánských učenců a katolických teologů. 

Milovník koček, který se nebrání pokroku

V soukromí je prý papež, který plynně hovoří šesti jazyky, člověkem mírné a starostlivé povahy. Sám sebe považuje za pokorného dělníka na vinici Páně, ale rád si vyslechne vtipy, které kolují po farnostech. Milovník koček relaxuje hrou na klavír, v oblibě má především Wolfganga Amadea Mozarta a Ludwiga van Beethovena.

Při plnění svého poslání se nebrání moderním technologiím a využívá je k lepší prezentaci. Na mladé věřící se obrací prostřednictvím internetové komunikační sítě Facebook, zavést nechal také vlastní videokanál na síti YouTube. Hned po nástupu do funkce zahájil modernizaci vatikánského deníku. 

Papež navštívil před 4 lety i Česko

26. září roku 2009 navštívil Benedikt XVI. i Českou republiku. V chrámu Panny Marie Vítězné se poklonil Pražskému Jezulátku, v Brně jeho mši sledovalo 120 000 lidí. Na svátek patrona českých zemí svatého Václava pak zavítal do Staré Boleslavi.