Papež se chystal na odchod několik měsíců

Vatikán/Řím - Papež Benedikt XVI. na konci února skončí v čele katolické církve. Řekl, že už nemá sílu zastávat úřad. Podle některých teologů se na svůj odchod chystal již delší dobu. Potvrdil to i papežův bratr. Naposledy dobrovolně abdikoval papež ve 13. století. Mnozí věřící jsou proto z rozhodnutí Benedikta XVI. v šoku. Volby jeho nástupce se za Česko zúčastní Dominik Duka.

Benedikt svůj odchod ohlásil osobně během latinského projevu v rámci papežské konzistoře. „Papež oznámil, že se svého duchovního úřadu vzdá 28. února ve 20 hodin. Tím začíná takzvané období sede vacante (uprázdněného papežského stolce),“ oznámil mluvčí Vatikánu Federico Lombardi. Pětaosmdesátiletý pontifik uvedl, že cítí tíhu stáří a že mu na řádné vykonávání úřadu nezbývají síly. 

Podle spolupracovnice ČT ve Vatikánu Vědunky Lunardi vyvolalo rozhodnutí papeže ve Vatikánu překvapení. Sám mluvčí Vatikánu na konferenci zdůraznil, že nemůže informovat o detailech, protože rozhodnutí Benedikta XVI. je skutečně nečekané. „Přišlo to jako blesk z čistého nebe,“ uvedl bývalý vatikánský státní sekretář, kardinál Angelo Sodano. Na Svatopetrském náměstí se během dne shromáždily davy lidí. Věřící jsou v šoku. „Mnozí nechtějí věřit, že by se něco takového mohlo stát, že by papež podal demisi,“ uvedla Lunardi.

Prohlášení papeže Benedikta XVI.:

„Po opakovaném zpytování vlastního svědomí jsem před Bohem došel k jistotě, že moje síly z důvodu pokročilého věku již nestačí na náležité vykonávání petrovského úřadu. Jsem si dobře vědom, že tato služba svou duchovní povahou musí být konána nejenom činy a slovy, ale neméně také utrpením a modlitbou.“

Dobrovolná rezignace papeže? Naposledy ve 13. století

Papežův bratr Georg Ratzinger potvrdil, že papež odstupuje ze zdravotních důvodů. Jeho lékař mu prý například zakázal delší cestování letadlem, což by papeže v úřadu omezovalo. Benedikt podle lékařů trpí bolestmi kloubů, má revma a trpí také srdeční arytmií. „Vím už několik měsíců, že se ta demise chystá,“ řekl papežův bratr Georg Ratzinger. „Považuji jeho rozhodnutí za správné,“ dodal.

Lidé si ale podle Lunardi kladou otázky, zda k odchodu papeže nepřispěly i církevní skandály pedofilních kněží, nebo zda papeže nezlomilo zklamání z toho, že ve Francii a Británii se prosazují sňatky homosexuálů.

Benedikt XVI. svým ohlášeným odchodem tak jako tak způsobil obrovské pozdvižení, protože dobrovolný odchod papeže je naprosto nevídaným jevem. Rezignace papeže je v moderních dějinách katolické církve naprosto unikátní událost. „Stalo se vlastně to, co se stává v politických funkcích, ale v případě papeže se to v moderních dějinách stalo úplně poprvé. Protože poslední skutečně dobrovolná rezignace byla v roce 1294 po pětiměsíčním pontifikátu Celestýna V.,“ uvedl historik a znalec katolické církve Jaroslav Šebek.

Odchod papeže z úřadu před vlastní smrtí v katolické církvi umožňuje článek č. 332 kanonického práva. Šebek míní, že papež uvedl důvod, který je nezpochybnitelný. Jeho rozhodnutí podle něj mohly uspíšit i aféry ve Vatikánu, jako bylo například vynášení tajných dokumentů. Podle Šebka bude konkláve, které bude mít za úkol zvolit nového papeže, svoláno velmi rychle po 28. únoru. Kardinál Miloslav Vlk se na volbě nového papeže podílet nebude, poněvadž kardinálové v osmdesáti přestávají mít právo volby. Na volbě se za Česko bude podílet kardinál Dominik Duka.

Před rokem agentura AFP napsala, že ve Vatikánu roste nespokojenost s tím, že je papež příliš vzdálen každodenní správě své církve. Údajně se vytvořilo napětí kolem papežova důvěrníka a státního tajemníka Vatikánu Tarcisia Bertoneho. Odborníci na Vatikán tvrdí, že papež, kterému bude v dubnu 85 let, se zaměřuje na předávání církevního poselství a stále více ponechává tomuto dynamickému kardinálovi volné ruce při řízení Vatikánu. Někteří členové kurie však Bertonemu vyčítají chyby v řízení a nedostatek diplomatické vize.

V papežově rodišti si mysleli, že je to masopustní vtip 

V papežově rodné vesnici Marktl nad Innem zpočátku zprávě o rezignaci nevěřili. Mysleli si, že je to nějaký masopustní vtip. Zprávu ale nakonec přijali s překvapením. „Je lepší, že odstoupil dřív, než by začal vykládat nesmysly,“ zkonstatoval ale nakonec 59letý Maximilián Liedl. 

Překvapení nad rezignací netajil ani starosta obce Huberta Gschwendtnera, který papeže navštívil v Římě loni v červnu. „Působil na mě, že má ohromnou vitalitu,“ vrtěl hlavou. Že by se papež někdy do vesnice vrátil, starosta nepředpokládá. Ovšem dodává, že zdejší by papeže jistě rádi přivítali.

Benedikt XVI.
Zdroj: Andrew Medichini/ČTK/AP

Pětaosmdesátiletý Němec Joseph Ratzinger zastával úřad římského biskupa od dubna 2005, kdy nahradil zesnulého Jana Pavla II. Po odchodu z úřadu papež zřejmě půjde do kláštera. Konkláve bude volit nového papeže zřejmě na počátku velikonočního týdne, podle mluvčího Vatikánu by to mohlo být už na Květnou neděli 24. března, přesný termín ale ještě nebyl stanoven. Prohlášení papeže si můžete poslechnout zde.

Ostatní o papežovi

Podle pozorovatelů vládne Benedikt osobním kouzlem, je obdivován jeho intelekt, vzdělání a vědecká i církevní kariéra. Ve funkci prefekta Kongregace pro nauku víry veřejně kritizoval homosexualitu a svatby gayů a lesbiček, odmítal náboženský pluralismus, vysvěcování žen na kněze a umělé přerušení těhotenství. Vyjadřoval se také proti liberální teologii z Latinské Ameriky. Vysloužil si proto přezdívku „pancéřový kardinál“. Je dobrým klavíristou, miluje hudbu Mozarta, má rád kočky, hovoří šesti jazyky a na mladé věřící se obrací pomocí internetové komunikační sítě Twitter, zavést nechal také videokanál na síti YouTube.