Irácké bojové jednotky budou prý za rok samostatné

Bagdád - Irácké bojové pozemní jednotky budou připraveny plnit samostatně bezpečnostní úkoly do poloviny příštího roku, ale irácká armáda se ani potom neobejde bez určité pomoci amerických vojáků. Ve středečním slyšení v Kongresu to řekl generálporučík James Dubik, který v Iráku vede výcvik iráckých armádních a policejních jednotek. Podle něj budou muset Spojené státy i potom poskytovat Iráčanům leteckou i palební podporu a pokračovat ve výcviku vojsk.

Jak dlouho ještě budou Spojené státy provádět v Iráku podpůrné operace, prý záleží na irácké vládě. Důležité je, kdy Bagdád nakoupí vlastní letadla. Na otázku poslanců, kdy budou Iráčané schopni zajistit bezpečnost ve vlastní zemi bez cizí pomoci, Dubik odpověděl, že „neoznačí žádný den v kalendáři“. 

Spojené státy mají v Iráku po stažení loňských posil stále asi 140 000 vojáků a o případném stažení dalších se bude rozhodovat na základě situace v zemi. Irácká armáda ve středu oznámila, že počet červnových útoků ve srovnání se stejným obdobím loňského roku poklesl o 85 procent. Přesto právě ve středu přišlo o život nejméně 20 Iráčanů a jeden americký voják. 

V irácké armádě nyní slouží 566 000 vojáků. Dubik řekl poslancům, že
bezpečnostní situace v Iráku se dramaticky lepší, ale že tento stav ještě není nezvratný. Iráčané nyní zabezpečují jen polovinu ze svých 18 provincií.