OBRAZEM: Dostihy na zamrzlém jezeře ve Sv. Mořici

Svatý Mořic - Každý rok v únoru se luxusní středisko zimních sportů ve Svatém Mořici stává dostaveníčkem smetánky a místem konání dostihů White Turf na zamrzlém jezeře pokrytém sněhem. Tato událost s více než stoletou tradicí je jedinečná svého druhu. Plnokrevníci z celé Evropy po první tři únorové neděle nadchnou stovky diváků, zejména ze Švýcarska, Německa a Británie, kteří přihlížejí závodu ve skijoëringu: závodníci na lyžích tažení koněm dosahují rychlosti 50 kilometrů v hodině.

Akce pořádaná poprvé v roce 1907 se neomezuje jen na závody. Šampaňské, kaviár a ústřice se tedy servírují mezi každým dostihem.

Na zamrzlém jezeře ve Svatém Mořici byl postaven stan pro VIP, kam média nemají přístup. „Jsme velmi diskrétní, lidé nechtějí, aby se vědělo, že tu jsou,“ uvádí pořadatel Silvio Staub a svěřuje se, že sem v minulosti zavítal například proslulý švýcarský tenista Roger Federer či modelka Naomi Campbellová.

  • Dostihy ve Svatém Mořici zdroj: ISIFA
  • Dostihy ve Svatém Mořici zdroj: ISIFA

Každý rok v únoru je ve Svatém Mořici velmi živo. V zasněžených alejích kolem jezera lze vidět ty nejluxusnější kabelky, doutníky a umně upravené psy. „Je to tak vzrušující! Když slyšíte koně klusající ve sněhu, je to neuvěřitelné!“ říká madam Alicia Briviová, která žije ve městě Mendrisio na jihu Švýcarska.

Tyto velmi zvláštní dostihy, při nichž soutěží 12 koní, nepřitahují jen ty největší boháče světa. Jsou rovněž součástí místní tradice.

  • Dostihy ve Svatém Mořici zdroj: ISIFA
  • Dostihy ve Svatém Mořici zdroj: ISIFA