Ruští hackeři napadli dodavatele hlasovacího softwaru v USA, tvrdí uniklá zpráva

Ruští hackeři napadli několik dní před loňskými americkými prezidentskými volbami server nejméně jednoho dodavatele amerického hlasovacího softwaru. Vyplývá to z uniklé zprávy Národní bezpečnostní agentury (NSA), kterou zveřejnil server The Intercept. Mluvčí Kremlu obvinění popřel. Zřejmě v souvislosti s tímto únikem v USA už zadrželi 25letou ženu, informovala agentura AP.

V uniklé zprávě se nepíše, jestli měl hackerský útok nějaký vliv na výsledky voleb. Ruská vojenská rozvědka GRU podle ní ale napadla společnost dodávající hlasovací software a na konci října a začátku listopadu loňského roku poslala takzvané phishingové e-maily na adresy více než stovky amerických volebních úřadů.

Americké ministerstvo spravedlnosti v úterý obvinilo zaměstnankyni vládního dodavatele ve státě Georgia, která podle něj vynesla přísně tajné informace z vládní agentury. Podle amerických médií 25letá Reality Leigh Winnerová, která pracovala pro NSA od února, odcizila právě zprávu o ruském hackerském útoku. Její právník to odmítl potvrdit.

Vytištěný, přeložený, vynesený

Na Winnerovou, kterou policie v sobotu zadržela, vyšetřovatelé přišli v rámci objasňování úniku informací. Protože list papíru s vynesenými údaji byl přeložený, došli k závěru, že materiál byl vytištěn a následně vynesen ze zabezpečených prostor. Winnerová pak byla označena za jednu z šesti lidí, kteří dokument tiskli. Následná kontrola jejího počítače ukázala, že si elektronicky dopisovala s novináři.

„Neznamená to, že když vidíte něco utajovaného, že to můžete jen tak rozdávat jako bonbony a ať už to pošlete poštou nebo to tisknete, tak to dělat nemůžete,“ uvedl republikánský poslanec Jason Chaffetz.

Dokument o zásahu ruských hackerů zřejmě vynesla 25letá žena (zdroj: ČT24)

Winnerová se podle BBC při výslechu doznala, že dokument vytiskla a že věděla, že informace v něm uvedené by mohly poškodit Spojené státy a poskytnout cizím zemím výhodu. Dokument týkající se zmíněného hackerského útoku byl určen k utajování nejméně do roku 2042.

„Někdo, kdo se dopustí úniku dokumentů v rozporu se zákonem, musí čelit důsledkům. Ale americká veřejnost má právo dozvědět se, jak moc Rusko napadlo volby, aby je vzalo americkým voličům,“ uvedl demokratický senátor Tim Kaine.

Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov obvinění vznesená v uniklé zprávě odmítl. Kreml podle něj nevidí „žádný důkaz, který by dokazoval, že je tato informace pravdivá“. Moskva důrazně odmítá možnost, že by za hackerskými útoky byla ruská vláda, dodal Peskov.

Jak připomíná zpravodaj ČT Martin Řezníček, vše se odehrává jen krátce před čtvrtečním slyšením odvolaného ředitele FBI v Kongresu, tedy slyšením, jaké Spojené státy nepamatují možná desítky let.

„Už teď je jasné, že k ruskému vyšetřování se moc vyjadřovat chtít nebude. Očekává se ale, že by mohl říct, jak to z jeho pohledu bylo s prezidentovým údajným pokusem o ovlivňování právě onoho vyšetřování,“ uvedl Řezníček. Americký prezident Donald Trump se rozhodl, že výpověď Jamese Comeyho blokovat nebude.

Vydáno pod