Středeční útok v Kábulu má už 150 obětí. Je nejhorší v dějinách země

Bilance atentátu v Kábulu z minulé středy stoupla na více než 150 mrtvých. Oznámil to afghánský prezident Ašraf Ghaní. Dosavadní bilance útoku byla 90 mrtvých a čtyři sta zraněných. Jde o nejkrvavější útok v dějinách země.

„Více než 150 nevinných synů a dcer Afghánistánu bylo zabito a více než 300 zraněných hospitalizováno s popáleninami či odtrženými údy,“ řekl prezident Ghaní na tiskové konferenci k bezpečnostní situaci v zemi.

„Nebyli jsme jedinými cíli. Cílem tohoto útoku byla celá diplomatická komunita,“ upozornil prezident a vyjádřil velkou úctu třinácti policistům, kteří zastavili nákladní auto s útočníkem u vjezdu do diplomatické čtvrti a při explozi byli zabiti.

Kábulský atentát je označován za nejtragičtější teroristický útok v Afghánistánu v jeho dějinách. Dosud toto smutné prvenství držel sebevražedný pumový útok v jihoafghánském městě Kandahár, při kterém přišlo v únoru 2008 o život na 100 lidí.

Zraněný po útoku v Kábulu
Zdroj: Reuters/Omar Sobhani

Útočník přijel s cisternou plnou výbušniny

Minulou středu otřásla vládní a diplomatickou čtvrtí Kábulu exploze, když sebevrah odpálil nálož ukrytou v cisternovém autě v blízkosti německého velvyslanectví. Většinu obětí tvořili afghánští civilisté, včetně žen a dětí. K atentátu se nikdo nepřihlásil a afghánské úřady z něj podezírají extremistickou síť Hakkání, která je napojená na hnutí Taliban.

Zranění v kábulské nemocnici (Ilustrační foto)
Zdroj: Reuters/Omar Sobhani

Taliban ale po útoku odmítl, že by za tento krvavý čin nesl odpovědnost.

Afghánistán od odchodu většiny zahraničních bojových jednotek v roce 2014 čelí mnoha politickým a bezpečnostním problémům. Prezident Ghaní se potýká se stále častějšími povstaleckými akcemi hnutí Taliban a na jihu země s novou teroristickou skupinou, která je spřízněna s organizací Islámský stát.

Vláda podle odhadů USA kontroluje jen asi 60 procent území. Okolo 13 000 vojáků NATO v současné chvíli pomáhá cvičit afghánské bezpečnostní síly proti Talibanu a dalším skupinám.

Od začátku letošního roku zahynulo při střetech s islamisty přes 1000 příslušníků afghánských bezpečnostních sil. O život přišlo i více než 700 civilistů. Podle OSN dalších přibližně 75 000 Afghánců od ledna opustilo své domovy.