Tunisané během generální stávky pohřbili opozičníka

Tunis - Až padesát tisíc Tunisanů přišlo na pohřeb opozičního politika Šukrího Bilajda, který byl ve středu zastřelen v Tunisu. Odbory na dnešek na znamení solidarity s bojem opozice svolaly generální stávku, první po 35 letech, která ochromila především dopravu. Mezinárodní letiště v Kartágu zrušilo všechny odlety i přílety. V celé zemi se konají shromáždění na Bilajdovu památku. V Gafse na jihu země proti demonstrantům policie použila slzný plyn.

K domu Bilajdovy rodiny na tuniském předměstí Džabal džalud proudili od rána politici i obyčejní lidé. Úřady i rodina měly obavy z násilí a příbuzní požádali armádu o ochranu průvodu. Nad Džabal džaludem kroužily armádní vrtulníky.

Kolem desáté hodiny se průvod s rakví zabalenou do tuniské vlajky vydal do kulturního střediska, odkud pokračoval na hřbitov. Bilajdova matka o synovi hovořila jako o „odvážném a čestném člověku, který nikdy neměl strach a zemřel pro svou zem jako mučedník“. Na pohřeb přišli lidé z celého Tuniska. „Nestarám se o politiku, ale přišel jsem, protože jsem měl Bilajda rád. Bránil chudé a miloval tuto zem,“ citovala agentura AP Núrího Abdala Džalíla, který přihlížel pohřebnímu průvodu.

Smuteční shromáždění se konala také v dalších městech. V Gafse účastníci protestů na policisty házeli kamení a policie odpověděla slzným plynem. Až 10 000 lidí přišlo na shromáždění v Sídí Bú Zidu, kde koncem roku 2010 začala tuniská revoluce, na niž pak navázaly nepokoje v dalších arabských zemích. Současný vývoj v Tunisku komentátoři označují za nejkrizovější od pádu bývalého prezidenta Zína Abidína bin Alího v roce 2011.„Odpovědnost nese vláda, která nedokázala zajistit bezpečnost svých obyvatel,“ uvedl Abdesartar Ben Musa z Tuniské ligy na ochranu lidských práv.

Bilajd patřil k velkým kritikům současné vlády, vedené islamistickou Stranou obnovy. Ačkoli její generální tajemník a předseda vlády Hamádí Džibálí nabídl, že koalici rozpustí a místo ní vytvoří úřednickou vládu, strana samotná na to nepřistoupila. Bilajdova manželka a další příbuzní nepřestávají tvrdit, že Bilajdovu likvidaci zorganizovala právě Strana obnovy.

Doprava v zemi stojí, do Tunisu neodletí ani večerní spoj z Prahy

Tunisko navíc ochromila generální stávka. Vyhlásila ji největší odborová organizace v zemi. Je to teprve třetí protest tohoto druhu, který odbory vyhlásily od svého založení v roce 1946. Mezinárodní letiště v Kartágu zrušilo všechny odlety a přílety. Zrušen je i dnešní večerní let do Tunisu z Prahy. Ulice v Tunisu byly povětšinou liduprázdné. Městskou dopravu sice zajišťovalo několik autobusů a tramvají, ale ráno, kdy bývají dopravní prostředky plné, byly většinou bez pasažérů.

Tunisko se připravuje na pohřeb Šukrího Bilajda
Zdroj: ČTK/AP/Amine Landoulsi

Hlavní Burgibovu třídu střežily kordony vojáků. Univerzity budou zavřeny do pondělka. Francie vyzvala k opatrnosti 25 000 svých občanů, kteří v Tunisku žijí, a až do neděle mají být uzavřeny francouzské školy v zemi.

Odbory vyzvaly, aby lidé stávkovali v klidu. Totéž od nich po dvoudenních nepokojích žádá také ministerstvo vnitra. Tunisané vyšli po Bilajdově vraždě do ulic v mnoha městech, v Tunisu při zásahu zemřel ve středu jeden policista.