Drak odchází, vlády se ujímá tajemný had

Peking - Symbolem temnoty, mystiky, vnitřní transformace a zároveň plodnosti a štěstí je v čínské mytologii had, s nímž je spojován nadcházející čínský nový rok. Letos podle lunárního kalendáře připadá na 10. února, kdy had převezme pomyslné žezlo od draka a jeho nástup bouřlivě oslaví více než půldruhá miliarda obyvatel východní a jihovýchodní Asie.

Zatímco v západním světě je had vnímán spíše negativně, v asijských státech je velmi oblíben. Nejpopulárnějším symbolem je mezi Číňany drak, jehož je had protipólem, který pro svoji píli a smysl pro pořádek bývá často označován jako „malý drak“. Starověká čínská moudrost tvrdí, že had v domě je dobré znamení, protože rodina nebude hladovět. Had je symbolizován větvičkou borovice, která by měla být umístěna v každém domě.

Vláda hada, který je šestým znamením čínského horoskopu, potrvá až do 30. ledna 2014, kdy ho vystřídá společenský a vášnivý kůň. K hadovi bude v roce 2013 příslušet živel vody. Podle astrologů by měl být nadcházející rok příznivý zejména pro tvůrčí osobnosti, vědce, hudebníky, spisovatele i básníky. Problémy mohou nastat v oblasti mezilidských vztahů. Pro hada je také charakteristická lstivost, proto je třeba zůstat stále ve střehu, což se týká zejména obchodních a finančních záležitostí.

Ohňostroje zaplaší zlé duchy

Svátky jara (čchun-ťie) neboli nového roku jsou nejvýznamnějším svátkem roku pro Číňany, Tchajwance, Vietnamce, Singapurce, Korejce a Japonce a jsou srovnatelné s našimi Vánocemi. Tradičně se slaví v rodinném kruhu. Stovky milionů lidí se proto vydávají na cesty, aby mohly oslavit příchod Nového roku s rodinou.

Nástup nového roku (kuo-nien) je doprovázen několikadenní záplavou petard a ohňostrojů, které mají zahnat zlé duchy. Lidé si navzájem přejí dlouhý a šťastný život, obdarovávají se penězi a dárky zabalenými v červeném papíře. Červená je totiž barvou štěstí a života a příjemci má zajistit požehnaný rok. Nejdůležitější dny oslav připadají na poslední den starého roku a první dva dny nového, kdy mají Číňané pracovní volno.

Kuře ukáže, kdo musí z kola ven

Stejně, jako jsou v západních firmách běžné vánoční večírky, pořádají mnohé čínské společnosti novoroční banket, který se koná šestnáctý den dvanáctého lunárního měsíce. Podle tradice se na stole uprostřed banketové místnosti může objevit celé uvařené kuře i s hlavou. Tím se uprostřed stolu zatočí a na koho ukáže zobák, ten je propuštěn - nebo přesněji „odejde ze zaměstnání z vlastní vůle“. Předpokládá se, že s touto osobou z firmy odejdou všechny problémy a negativní energie uplynulého roku. Dotyčný nicméně dostane odstupné a pomoc při hledání nového místa.

Lidé narození ve znamení hada (1905, 1917, 1929, 1941, 1953, 1965, 1977, 1989, 2001) jsou podle všeobecných charakteristik chytří, hezcí, okouzlující, elegantní, záhadní, prohnaní a vášniví. Mohou být také hrdí, marniví a krutí. Říká se, že jsou z nich skvělí vyjednavači a jsou dobří v podnikání. V lásce mají na partnery vysoké požadavky a vysoko staví intelekt a osobnost.

V roce hada se narodili například malíř Pablo Picasso, prezident John Fitzgerald Kennedy, politička Indira Gándhíová, písničkář Bob Dylan, herec Brad Pitt nebo moderátorka Oprah Winfreyová. Z českých osobností například malíř Zdeněk Burian, herec Vladimír Menšík, režisérka Věra Chytilová nebo dosluhující prezident Václav Klaus.

Vznik nejstaršího kalendáře v lidské historii se datuje od roku 2637 či 2636 před naším letopočtem, kdy ho zavedl legendární Žlutý císař (Chuang Ti) jmenováním 12 zvířat jako svých strážců. Podle legendy stál u zrodu kalendáře Buddha, který svolal všechny živočichy, aby se s ním přišli rozloučit, než opustí Zemi. Dostavilo se jich jen 12, za odměnu jim Buddha přisoudil vládu v čase v pořadí, v jakém přišli: myš (krysa), buvol, tygr, králík (zajíc), drak, had, kůň, ovce (koza), opice, kohout (krocan), pes a vepř.

Hadi by si měli dát pozor

Lidé na Západě často sledují, kdy se bude opakovat rok, v němž se narodili - v domnění, že jim přinese štěstí. Podle čínské astrologie je ale spíše opak pravdou. Pověrčiví proto věří, že ti, kdo se narodili v roce hada, by měli být v roce 2013 opatrní, protože budou náchylnější ke smůle.