Tragický týden v Kábulu. Exploze zabíjely na pohřbu jednoho z pátečních demonstrantů

Metropole Afghánistánu zažívá jeden z nejvyhrocenějších týdnů. Tamní pohřeb jedné z obětí pátečních protestů náhle přerušily exploze. Sérii výbuchů nepřežilo minimálně 6 lidí. Už ve středu zabila nastražená nálož v centru města 90 lidí a další stovky zranila. Právě napjatá situace vyhnala v pátek do ulic desítky lidí. Ti se následně střetli s policisty – incident si vyžádal životy 8 lidí včetně dnes pohřbívaného muže.

K sobotnímu narušení pohřbu došlo navzdory zvýšenému dohledu policie – lidé se totiž loučili se synem prominentního člena horní komory parlamentu. Právě jeho potomek zaplatil životem při páteční revoltě v ulicích.

Mezi účastníky smutečního procesí  byli i výkonný premiér Abdulláh Abdulláh a ministr zahraničí Salahuddín Rabbání. Oba vyvázli z útoku bez úhony. Abdulláh to potvrdil z televizní obrazovky. Jak řekl, útok spáchali tři sebevražední atentátníci, kteří se zamíchali mezi truchlící osoby.

Policisté přijíždějí k místu sobotního výbuchu
Zdroj: Reuters

Páteční demonstrace se nesla v duchu protestu proti vládě a prezidentu Ašrafu Ghanímu. Obyvatelé vytýkají politikům, že nejsou schopni zajistit bezpečnost občanů. Trpělivost jim došla po středečním atentátu s devadesáti oběťmi a 450 zraněnými.

  • Středeční exploze v Kábulu otřásla vládní a diplomatickou čtvrtí, když sebevrah odpálil nálož ukrytou v cisternovém autě.
  • Zahynulo 90 lidí a více než 450 utrpělo zranění. Většinu obětí tvořili afghánští civilisté, včetně žen a dětí.
  • K atentátu se nikdo nepřihlásil a afghánské úřady z něj podezírají extremistickou síť Hakkání, která je napojená na hnutí Taliban.

Útok, svým rozsahem i v násilí zmítaném Kábulu vyjímečný, měl dohru o dva dny později. Stovky lidí se sešly nedaleko místa atentátu a vyzývaly vládu spolu s prezidentem k rezignaci. 

Další demonstranti požadovali po vládě, aby popravila vězně ze sítě Hakkání. Jejich cestu k prezidentskému paláci musela policie přerušit vodními děly a slzným plynem.

Mohutný výbuch v Kábulu zabil desítky lidí, stovky zranil (zdroj: ČT24)

Středeční exploze v Kábulu se stala - co do počtu obětí - druhou nejhorší od svržení Talibanu v roce 2001. Zde je přehled pěti dalších s nejvyšším počtem zemřelých:

  • 100 obětí - 17. února 2008 - Při sebevražedném pumovém útoku v jihoafghánském městě Kandahár přišlo o život na 100 lidí.
  • 90 obětí - 31. května 2017 - Atentát v centru afghánské metropole si vyžádal 90 mrtvých a 450 zraněných. Auto napěchované výbušninami explodovalo ve vládní a diplomatické čtvrti.
  • 80 obětí - 6. listopadu 2007 - Sebevražedný atentát namířený proti poslanecké delegaci v provincii Baghlán na severu země si vyžádal na 80 životů.
  • 80 obětí - 23. července 2016 - Nejméně 80 mrtvých a přes dvě stovky zraněných si vyžádal sebevražedný atentát na demonstraci v Kábulu. K odpovědnosti se přihlásil samozvaný Islámský stát (IS).
  • 75 obětí - 6. prosince 2011 - Přibližné 75 osob zabil sebevražedný atentátník v centru Kábulu před mešitou, kde se modlilo několik set lidí u příležitosti šíitského svátku ášúrá; další na 160 lidí bylo zraněno.
Zranění v kábulské nemocnici (Ilustrační foto)
Zdroj: Reuters/Omar Sobhani

Proč je Afghánistán stále zmítán násilím?

Jsou to už tři roky, co ze země odešla většina zahraničních jednotek. S odchodem vojsk ale Afghánistán vleklé problémy neopustily.

Prezident Ašraf Ghaní se potýká se stále častějšími povstaleckými akcemi islamistického hnutí Taliban. Na jihu země se navíc probouzí nová teroristická skupina, spřízněná s organizací Islámský stát.

Vláda podle odhadů USA kontroluje jen asi 60 procent území. Okolo 13 tisíc vojáků NATO v současné chvíli pomáhá cvičit afghánské bezpečnostní síly proti Talibanu a dalším skupinám.

  • 1000 afghánských vojáků zahynulo od začátku roku při střetech s islamisty 
  • 700 civilistů přišlo za stejnou dobu o život
  • 75 000 Afghánců od ledna nuceně opustilo své domovy